De Inlay van het lespakket.
De Inlay van het lespakket. (Foto: Ton Lunenburg)

Nieuw lespakket over Tweede Wereldoorlog

Regio Filmproducties heeft 75 jaar na de bevrijding twee films gemaakt over de oorlog. Dit heeft Jos Korsten geïnspireerd om daar een lespakket van te maken voor de groepen 7/8 van de basisscholen.

BERLICUM - Jos Korsten, die zelf 25 jaar leerkracht van groep 7/8 is geweest, ontwikkelde een prachtig lespakket. Hij vertelt: "Zo betrek je de jeugd bij een belangrijk deel van onze geschiedenis, en dat betreft niet alleen de Tweede Wereldoorlog. Ook de gevolgen van deelname aan vredesmissies en uitzendingen naar Afghanistan en andere oorlogsgebieden staan centraal in het lespakket."

Boven water

Het lespakket heeft de titel meegekregen van 'Boven Water', mede omdat er in de film een belangrijke kluis boven water gehaald wordt en omdat er nog dagelijks feiten boven water komen waardoor we weer nieuwe inzichten krijgen over de afgelopen periode.

Cast en crew

De speelfilm 'De ondergrondse Vergeet niet' en de documentaire 'De Schakel' zijn opgenomen in deze regio. Onder andere in Veghel, Schijndel, Heeswijk-Dinther, Berlicum en Den Dungen. Ook cast en crew van de films komen uit de regio en zelfs ex-burgemeester Jan Pommer van de gemeente Sint-Michielsgestel speelt een rol in de film.

Presentatie

De bedoeling is dat de scholen hiermee aan de slag gaan en tijdens een van de feestelijkheden in 2020 resultaten laten zien van wat ze met het lespakket hebben gedaan. Zo kan er een presentatie, als werkstuk worden getoond of wellicht een tentoonstelling van gevonden materiaal. De heemkundekringen uit de regio zullen waar nodig hun medewerking verlenen. Naast het Prins Bernardfonds hebben zowel de gemeente Bernheze als de gemeente Sint Michielsgestel het lespakket financieel gesteund.

Lespakket bestellen

Uit de pilot is gebleken dat de jeugd net zo enthousiast is als de makers ervan en hopelijk kunnen we volgend jaar een leuk resultaat verwachten. Het lespakket kan nog altijd worden besteld door de scholen en kan de komende jaren worden gebruikt. Neem voor meer informatie contact op met de stichting Regio Filmproducties via info@regiofilmproducties.nl.

Meer berichten