Isabelle Schoenmakers-Leijser vindt het erg leuk om te reizen. Door haar vrijwilligerswerk als taalcoach heeft ze vaak het gevoel in Vught toch op reis te zijn omdat ze kennismaakt met andere culturen.
Isabelle Schoenmakers-Leijser vindt het erg leuk om te reizen. Door haar vrijwilligerswerk als taalcoach heeft ze vaak het gevoel in Vught toch op reis te zijn omdat ze kennismaakt met andere culturen. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Vughtse Isabelle leert andere culturen kennen als taalcoach

In Vught zijn vrijwilligers actief als taalcoach. Zij helpen statushouders met de Nederlandse taal en doen samen het hen allerlei dagelijkse dingen. Een van die taalcoaches is Isabelle Schoenmakers-Leijser, die het leuk vind om verschillende culturen te leren kennen. "Een dorp is waardevol door al die verschillende culturen, als je er maar voor openstaat."

door Lisette Broess-Croonen

VUGHT - De eerste keer dat Isabelle haar Syrische taalmaatje Najah voor het eerst ontmoette, was ze verbaasd hoe beperkt zij Nederlands sprak. "Het was echt communiceren met handen en voeten. Ook Engels beheerste ze maar een beetje. Gelukkig is Najah heel erg leergierig en nu, bijna een jaar later, gaat het spreken van de Nederlandse taal al veel beter. Ze wil ook heel graag een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving. In Syrië gaf ze altijd les op school. In Den Bosch heeft ze ook even Arabische les gegeven en nu zijn we aan het kijken naar passend vrijwilligerswerk. Als ze meer onder de mensen komt, leert ze ook sneller de Nederlandse taal nog beter te spreken."

Waardevol

Als taalcoach geeft Isabelle geen les, maar praten ze over alledaagse dingen. "We gaan graag wandelen en dan leer ik haar de Nederlandse woorden van wat we zien. Ook gaan we bijvoorbeeld naar DePetrus en de supermarkt. Het leuke is dat je ook betrokken raakt bij elkaars persoonlijke leven, zoals bij de geboorte van haar kindje. Ze heeft ook eigenlijk altijd wat lekkers klaarstaan en daardoor proef ik elke keer weer iets nieuws uit de Syrische keuken. Ik houd zelf heel erg van reizen en door dit vrijwilligerswerk krijg ik vaak het gevoel dat ik reis. Het is echt een hele andere cultuur, alhoewel er steeds meer een Nederlands tintje komt. Het is ook echt een momentje van rust voor mijzelf als we samen wandelen. Je doet vrijwilligerswerk niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf. Het is voor zowel Najah als mijzelf waardevol."

Culturen

De samenwerking tussen taalcoaches en taalmaatjes is een van de projecten van Welzijn Vught. "Sinds kort zit ik ook in de werkgroep van taalcoaches. We organiseren onder andere intervisiebijeenkomsten en twee keer per jaar is er een activiteit voor de coaches en maatjes samen met hun partners en kinderen. Mensen zijn soms bang om nieuwe culturen te leren kennen, maar die verschillende culturen zijn juist ontzettend waardevol in een gemeente. Je moet er alleen wel voor open durven staan."

Vrijwilligers gezocht

Welzijn Vught is altijd op zoek naar nieuwe taalcoaches. Bij interesse om een anderstalige te helpen wegwijs te worden binnen de Nederlandse taal; meld je dan aan via www.welzijnvught.nl of bekijk de actuele vrijwilligersvacatures op www.vughtvoorelkaar.nl.

Meer berichten