Foto: Henk Schuurmans

Douche als safehouse op het Griekse eiland Lesbos

DEN BOSCH - Vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Opgevangen in Kamp Moria, een hel met, ook daar, een vijandige omgeving, te weinig toiletten en vaak geen eten en water. Daar rijdt dan, hoe bizar, een busje met alleen vrouwen en kinderen op weg naar een warme douche. Naar een uurtje om bij te komen en, meer nog, in een veilige omgeving. Er is fruit, soep, een gesprek met kop thee en aandacht voor kinderen.

Door Ad Pijnenburg

Haleh Schuurmans (46) uit Den Bosch: "Ja, je gelooft dat niet, zoiets als een warme douche, wat kan je daar in die situatie naar verlangen, je even van gewelddadige hectiek verlossen. In Nederland is dan ook door Dinne van der Vlist, Pieter Wittenberg en Liesbeth Bloemendal in 2018 Stichting ShowerPower opgericht die als vrijwilligers een klein badhuis runnen waar vrouwen en kinderen even in huiselijke sfeer kunnen ontspannen."

'Stamppot, vies zeg'
Haleh weet waarover ze praat: "Het huidige vluchtelingenprobleem komt mij pijnlijk voorbij. Ik moest zelf 23 jaar geleden vluchten uit het roerige Iran. Ik kwam terecht in Kampen in een vakantiepark, in een luxe, mijn geluk zou later blijken. Ik was zwaar gestrest, verdrietig, voelde mij eenzaam in een voor mij vreemde cultuur. Maar ik werd hartelijk ontvangen, kreeg een slaapplaats, geld, lunch en avondeten. Hoewel, stamppot, vies zeg, wist ik veel."

IT-training
Haleh verbleef drie maanden in Kampen en verhuisde voor 2 jaar naar de Isabelkazerne in Vught waarna ze in Den Bosch kwam wonen.  Ze gaf zwemles, IT-trainingen bij de gemeente Den Bosch en yoga. Ze volgde de cursus Art Of Breathing en wist door Sudarshan Kriya meteen dat ze teacher wilde worden, dus behaalde in 2016 haar teacher opleiding en in 2018 haar Sri Sri Yoga Teacher Opleiding. Daarnaast geniet ze elke seconde van haar familie.

ShowerPower
Haleh: "Het kostte mij veel kracht. Ik haalde dat uit mijn eigen vroegere ervaringen, waar ik zelf zo geholpen ben. Wat in Lesbos gebeurt voelt oneerlijk. Ik voel mij verantwoordelijk voor andere mensen in nood, moet iets doen iets achterlaten. Ik heb mij dan ook als vrijwilliger aangemeld bij Stichting ShowerPower en ga 8 dagen helpen. Ik weet niet echt wat ik tegenkom. Er zijn veel getraumatiseerde vrouwen en kinderen, maar ik voel me sterk. Ik ga naar een huis met vier badkamers en spreek Farsi en zeker vijftig Arabische woorden, dat geeft vertrouwen."

Sinds februari 2018 hebben al meer dan 9.000 vrouwen kinderen gebruik gemaakt van de douches. Een vluchthaven voor kortstondige maar intens dankbare ontspanning. Meer informatie over de stichting Shower Power staat op hun website

Meer berichten