Jan de Rond van Mooi zo Goed Zo (l) en burgemeester Jack Mikkers met het eerste exemplaar van de goededoelengids. Foto: Henk van Esch
Jan de Rond van Mooi zo Goed Zo (l) en burgemeester Jack Mikkers met het eerste exemplaar van de goededoelengids. Foto: Henk van Esch (Foto: Henk van Esch)

Lokale goede doelen, samen in één gids

DEN BOSCH - Burgemeester Jack Mikkers nam maandag 1 juli de eerste 'Lokale Goede Doelengids 's-Hertogenbosch' in ontvangst. De bundeling van charitatieve instellingen in de gemeente is een resultaat van samenwerking door Rotaryclub 's-Hertogenbosch West, wetenschap, gemeente Den Bosch en goededoelenpromotor Mooi zo Goed zo. De gids wordt verspreid bij onder andere notarissen, banken en begrafenisondernemers en kan helpen bij het maken van een keuze voor donaties en schenkingen, bijvoorbeeld als deel van een nalatenschap.

De aanloop naar de Lokale Goede Doelengids 's-Hertogenbosch begon in december 2017, toen bestuur en leden van Rotaryclub 's-Hertogenbosch West club groen licht gaven voor de gids. Een commissie Filantropie werd gevormd en via lokale en regionale media werd aandacht gewekt. Om de gids een wetenschappelijke basis te geven is samenwerking gezocht met hoogleraren Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor de uitvoering richtte de Bossche Rotaryclub de 'Stichting Goede Doelen 's-Hertogenbosch' op.

Tweeënzestig doelen
In samenwerking met goededoelenpromotor Mooi zo Goed zo zijn 525 organisaties aangeschreven over het plan een lokale goededoelengids te realiseren. Ruim honderd organisaties gaven aan een plekje in de gids te willen. Het selecteren kon beginnen. In de eerste 'Lokale Goede Doelengids 's-Hertogenbosch' zijn 62 organisaties opgenomen uit de sectoren natuur & milieu (vijf keer), buurt & wijk (zeven keer), sociaal & maatschappelijk (drieëntwintig keer) en kunst & cultuur (zevenentwintig keer).

Meer dan 1,5 miljoen keer wordt gebruik gemaakt van de diensten en activiteiten van deze organisaties. Bij deze organisaties werken 6.300 mensen, zowel vrijwilligers als betaald personeel. De goede doelen die in de gids terechtgekomen zijn, voldoen aan strenge eisen van betrouwbaarheid, lokale betrokkenheid, doelmatigheid, continuïteit en (sociale) duurzaamheid.

Kraamkamer
In de eerste 'Lokale Goede Doelengids 's-Hertogenbosch' zijn 62 organisaties opgenomen uit de sectoren natuur & milieu (vijf keer), buurt & wijk (zeven keer), sociaal & maatschappelijk (drieëntwintig keer) en kunst & cultuur (zevenentwintig keer). Meer dan 1,5 miljoen keer wordt gebruik gemaakt van de diensten en activiteiten van deze organisaties. Bij deze organisaties werken 6.300 mensen, zowel vrijwilligers als betaald personeel. Een groot deel van de organisaties is opgericht in 2010 of later, volgens de makers van de gids 'opmerkelijke en verrassend teken van vernieuwing, initiatief en vitaliteit'. Het gemeenschapsleven in Den Bosch blijkt volgens hen een mooie kraamkamer voor nieuwe initiatieven.

Bij de papieren versie van de Lokale Goede Doelengids 's-Hertogenbosch hoort ook een website, waar de goede doelen vermeld staan. Die zijn te vinden op de website s-hertogenbosch.lokalegoededoelengids.nl.

Meer berichten