Oeteldonkse vlag.
Oeteldonkse vlag. (Foto: Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch)

Carnaval is geen vijfdaags feestje; donderdag geen officiële 'Oeteldag'

DEN BOSCH - De donderdag voor carnaval is de afgelopen jaren in Oeteldonk steeds populairder geworden als aanloop naar het officiële carnavalsfeest. Toch wordt de dag niet toegevoegd aan de officiële carnavalsdagen, waar de regels allemaal net ietsjes losser zijn. Dat heeft te maken met handhaving.

Volgens de gemeente Den Bosch, vraagt het carnavalsfeest veel inzet van handhavers, de politie en gemeente. Met carnaval staan die net wat meer toe dan op andere dagen van het jaar. Buiten staand alcoholische dranken nuttigen, uitbreiden van horeca terwijl dat niet mag volgens het bestemmingsplan en meer geluid in de openbare ruimte wordt oogluikend toegestaan. Een extra dag aan dat 'gedoogbeleid' toevoegen, levert volgens de gemeente teveel problemen op voor politie en Stadstoezicht.

Ook aan de Bosschenaren die niet van carnaval houden, want die zijn er ook, en winkeliers die overlast ervaren van de drukte is bij deze maatregel gedacht. De gemeente vindt verder een 'donderdag' niet in de traditie van het Oeteldonkse carnaval passen en wil de unieke kwaliteit van het carnaval beschermen. Twee evenementen die al jaren op donderdag plaatsvinden, Roet Korte Put en Worstebrôôdwee, mogen doorgaan. Wel worden met nieuwe afspraken het aantal bezoekers en de tijdsduur van het evenement beperkt.

Meer berichten