Marion Coolen is hand- en ergotherapeut in de Tolbrug, onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij ontwikkelde een speciale polsspalk, de Wrist Assist Quinten, vernoemd naar haar jonge patiëntje.
Marion Coolen is hand- en ergotherapeut in de Tolbrug, onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij ontwikkelde een speciale polsspalk, de Wrist Assist Quinten, vernoemd naar haar jonge patiëntje. (Foto: Lisette Broess-Croonen)
Uit het JBZ

Polsspalk speciaal voor jonge Quinten gemaakt

DEN BOSCH - Toen de nu achtjarige Quinten werd geboren, zat hij klem en werden de zenuwen van zijn arm zwaar beschadigd. De spalk die hij moest dragen, beviel hem niet. Zijn ouders reisden stad en land af en kwamen terecht bij Tolbrug specialistische revalidatie, onderdeel van het JBZ. Daar ging ergo- en handtherapeut Marion Coolen aan de slag om een nieuw soort spalk te ontwikkelen: de Wrist Assist Quinten.

Door Lisette Broess-Croonen

Marion Coolen: "De zenuw van de nek naar de strekspieren in de pols en vingers deed het bij Quinten niet meer. Daarom moest hij als baby al een spalk dragen om zijn pols stabiel te houden. Het probleem was dat hij die stijve spalk niet graag droeg, omdat hij zijn vingers daar niet goed mee kon gebruiken. Ik ben gaan knutselen om een spalk te maken die meer bewegingsvrijheid kon geven. Zo heb ik scharniertjes aangebracht waardoor hij zijn pols kon gaan bewegen en een elastiek om de polsstrekker te vervangen. Quinten was heel erg blij met het resultaat. Nadeel aan deze spalk was echter dat het materiaal niet geschikt was voor langdurig gebruik. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf dat samen met mij een spalk op de markt wilde brengen. Uiteindelijk ben ik bij LIVIT Orthopedie uitgekomen."

Spalk neemt zenuw over
Drie jaar lang zijn ze bezig geweest met doorontwikkelen en sinds begin dit jaar wordt de spalk echt gefabriceerd. "Voor zowel kinderen en volwassenen met onder andere cerebrale parese, gevolgen van een hersenbloeding en radialislaesie hebben we nu een geschikte spalk. Als de zenuw niet werkt, kunnen de gekoppelde spieren ook niet werken of getraind worden. Als er een herstelkans is van de zenuw, komen de spieren ook weer in beeld. Die kunnen sterker worden en de spalk kan daarbij helpen. Als de zenuw helemaal niet meer werkt, kan de spalk de functie overnemen."

Coolen is best trots op de spalk, die ze naar Quinten genoemd heeft. "We zitten nog in een soort testsituatie. Op dit moment zijn er vijf mensen die een spalk hebben. Ik ben echt dankbaar dat we tot een goed resultaat zijn gekomen."

Met spalk buitenspelen
Quinten en zijn moeder Ingrid vinden het wel leuk dat er een spalk naar de jongen is vernoemd. "Toen Quinten drie maanden oud was, kreeg hij zijn eerste operatie, waarbij de zenuwen in de schouder hersteld werden. Hij moest nog wel een spalk om zijn pols dragen, maar deze vond hij niet fijn omdat hij er niet goed mee kon spelen. De spalk die Marion ontwikkelde vond hij wél fijn. In ontspanning houdt de spalk de pols omhoog, maar hij kan hem wel buigen als het moet. Daardoor kan hij zijn vingers ook beter gebruiken."

Doorzettingsvermogen
Inmiddels draagt Quinten geen spalk meer. "We hebben ervoor gekozen om zijn pols vast te laten zetten tijdens een operatie omdat hij anders levenslang een spalk zou moeten dragen. Maar Quinten vind het wel heel stoer dat de spalk die voor hem ontwikkeld is, naar hem genoemd is. De spalken hebben we nog als herinnering. Vanaf zijn geboorte hebben we er alles aan gedaan om het beste voor hem te krijgen. Ieder jaar als we weer in het ziekenhuis komen, zijn de artsen verbaasd dat hij toch weer meer kan. Dat danken we aan het vele oefenen en het doorzettingsvermogen van Quinten."

Meer berichten