Petra Mol-Swinkels is twintig tot vijfentwintig uur per week in de weer om zo'n vierhonderd kussentjes in een jaar te maken.
Petra Mol-Swinkels is twintig tot vijfentwintig uur per week in de weer om zo'n vierhonderd kussentjes in een jaar te maken. (Foto: )
De Thuisondernemer

Vierhonderd kussentjes voor borstkankerpatiënten

DEN BOSCH - De afgelopen jaren beginnen steeds meer mensen een onderneming aan huis. Vaak wordt de garage of zolder omgebouwd tot werkruimte. Elke keer spreken we een andere thuisondernemer over zijn zaak, die het stokje doorgeeft aan een volgende ondernemer. Petra Mol-Swinkels maakt sinds drie jaar hartvormige kussentjes voor borstkankerpatiënten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De kussentjes geven ondersteuning en verzachten zo de klachten na een operatie. Mol-Swinkels maakt de kussentjes samen met haar zus Katja vanuit de Stichting Viva Vittoria. De stichting is vernoemd naar hun aan borstkanker overleden moeder, die Italiaanse roots had. Mol-Swinkels licht toe: "Viva betekent: leve! en Vittoria betekent overwinning."

Door Peer van den Bouwhuijsen

Drie jaar geleden kreeg Petra Mol-Swinkels zelf borstkanker en had toen veel baat bij een verkregen kussentje (heartpillow). "Door de operatie raken ook een aantal zenuwen beschadigd en dan geeft zo'n zacht kussentje een heel fijne ondersteuning. Ze worden vooral in bed gebruikt om op je zij te kunnen liggen, maar ook bijvoorbeeld tijdens het autorijden. Ik was er zo blij mee en ik dacht: dit moeten ook andere vrouwen krijgen."

Vraag blijkt groot
Mol-Swinkels begon de hartvormige kussentjes zelf te maken voor patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In het eerste jaar was dit met hulp van de Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Er bleek veel vraag naar te zijn en inmiddels verstrekt Viva Vittoria er zo'n vierhonderd per jaar. "Patiënten krijgen het kussentje gratis in het ziekenhuis van de verpleegkundige en kunnen het dan mee naar huis nemen en eventueel een vrijwillige donatie overmaken." Zo'n 20 tot 25 uur in de week is Mol-Swinkel met de vervaardiging in de weer. De kussentjes zijn ook verkrijgbaar via het Vicky Brownhuis en bij twee fysiopraktijken.

De zussen hebben inmiddels de modellen uitgebreid. Ze maken nu ook een vlinderkussentje voor patiënten met een dubbele amputatie en zachte stroken voor een striemende BH. "Na de operatie had ik last van mijn ribben. De zachte stroken kunnen onder de BH gedragen worden en verlichten de pijn. De stroken maken we regelmatig op maat."

Vulling is kostbaarst
Voor de productie van de grote hoeveelheid kussentjes krijgt Viva Vittoria gelukkig veel hulp. De stof wordt beschikbaar gesteld door Woninginrichting Den Otter, de Hema en eerder door textielfabriek Van den Acker. "Van de donaties kopen we de vulling, die is het kostbaarst." OWK Notarissen in Vught heeft meegeholpen om de stichting op te zetten en Eliane Geurts, de dochter van een verpleegkundige, ontwikkelde recent de website.

Bedankkaartje
Het vrijwilligerswerk van Petra Mol- Swinkels en haar zus wordt zeker gewaardeerd. "Dat blijkt wel uit de vele hartverwarmende reacties die we krijgen. Mensen sturen bijvoorbeeld een bedankkaartje met een donatie voor de stichting." Stichting Viva Vittoria is geheel afhankelijk van donaties. Wil je de stichting steunen, dan kan dat via NL47 RABO 0333 8353 79 t.n.v. Stichting Viva Vittoria. Voor meer informatie kan men surfen naar de website www.vivavittoria.nl.

Meer berichten