Vrijwilligers aan de slag in de Boschveldtuin. "Ze kunnen hier ontspannen, tot rust komen, andere mensen treffen en intussen in de grond wroeten", zegt Jeanne, een van de drijvende krachten.
Vrijwilligers aan de slag in de Boschveldtuin. "Ze kunnen hier ontspannen, tot rust komen, andere mensen treffen en intussen in de grond wroeten", zegt Jeanne, een van de drijvende krachten. (Foto: Olaf Smit)

Er bloeit iets moois in Boschveld; groene vingers in de Boschveldtuin

DEN BOSCH - Aardbeien, frambozen, kersen en abrikozen. Peulen en tuinbonen, sla en courgettes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het groeit in de Boschveldtuin. Buurtbewoners verbouwen er fruit, groenten en kruiden in hoge houten bakken of direct in de volle grond. Opvallend is dat de planten, heesters en bomen allemaal prachtig groen zijn. De droogte krijgt hier dan ook geen vat op de gewassen. Daarvoor zorgt een waterpomp die met spierkracht wordt bediend.

Door Tjeu Cornet

Nog nooit in de Boschveldtuin geweest? De tuin ligt direct naast de Brede School Boschveld, te midden van nieuwbouw die de laatste jaren in de wijk is verrezen. De ongeveer 800 vierkante meters zorgen voor een oase van groen tussen de bebouwing. "Op deze plek zitten we nu een jaar of drie", zegt Jeanne van der Kallen, een van de stuwende krachten achter de Boschveldtuin. "Het begon ergens in 2011 toen er met het verdwijnen van de Afvalstoffendienst plek vrijkwam voor buurtinitiatieven."

Vraagbaak
"Met een groepje buurtbewoners kozen wij toen voor een moestuin die een jaar later openging met twintig mobiele houten bakken", legt Jeanne uit. "Op zeker moment werd duidelijk dat op het terrein van de Afvalstoffendienst gebouwd zou gaan worden. Zo zijn we in 2016 op de plek gekomen waar we nu zitten, iets kleiner maar wel lekker beschut. Nu staan hier zo'n 45 bakken en zijn vijftig à zestig bewoners betrokken." Jeanne is voor iedereen zo'n beetje vraagbaak, steun en toeverlaat. Terwijl ze met enige trots haar kruidencirkel met salie, olijfkruid, munt en oregano laat zien, vraagt Ilse om advies. Zij wil haar yogaleerlingen graag brandnetelsoep laten proeven. "Brandnetels genoeg hier, maar wat moet ik ermee doen?" Jeanne moet haar teleurstellen. Ze is te laat om de verse toppen te oogsten…

Ontmoetingspunt
Verderop in de tuin toont Jeanne het insectenhotel en het egelhuis. "Pogingen om dieren in de stad te krijgen en te houden. Maar het gaat ons niet alleen om planten en dieren. Minstens zo belangrijk zijn de mensen uit Boschveld. Voor veel van hen heeft de tuin bijzondere betekenis. Ze kunnen hier ontspannen, tot rust komen, andere mensen treffen en intussen in de grond wroeten. Als ontmoetingspunt is de Boschveldtuin zo belangrijk in de wijk. Iedereen doet dat op een eigen manier. Nu zijn er vooral 'witte' mensen aan het werk. Maar vanavond strijken hier groepjes vrouwen van andere culturen neer."

Beuk voor Kees
Iemand die deze ontmoetingsfunctie scherp zag was Kees Heemskerk, voormalig secretaris van het Onafhankelijk Buurtplatform Boschveld (OBB). Kees, die begin 2018 overleed, was vanaf het eerste uur betrokken bij de Boschveldtuin en beheerde toen de financiën. Op initiatief van het OBB en in het bijzijn van zijn weduwe, familie en buurtbewoners werd op 25 mei 2019 een beuk geplant ter herinnering aan Kees. Dat gebeurde direct naast de Boschveldtuin, in het nieuwe parkje waar Kees zijn hart aan had verpand. Jeanne en haar man Ben hebben inmiddels een aantal drukke jaren aan de Boschveldtuin besteed. "Het wordt nu langzaamaan tijd om te ervaren wat het is om gepensioneerd te zijn." Of ze al weten wanneer ze ermee ophouden? "Nee, dat niet, nee."

De Boschveldtuin naast de BBS aan de Zernikestraat is vrijdags van 15.00 tot 16.30 uur geopend. Meer info: boschveldtuin.nlCopernikkel is regelmatig op zoek naar gastvrouwen en gastheren die mee willen doen. Bel (06 252 15 340) of mail (info@copernikkel.nl) naar Copernikkel. Of loop even binnen aan de Copernicuslaan 308 in het winkelcentrum van Boschveld.

Meer berichten