Na het succes van vorig jaar ligt een nieuwe editie voor de hand. "Het zag er bovendien prachtig uit, al die gekleurde badmutsjes bij de start", zegt wedstrijdvoorzitter Oldenhave. Foto: Jos Dinkelberg
Na het succes van vorig jaar ligt een nieuwe editie voor de hand. "Het zag er bovendien prachtig uit, al die gekleurde badmutsjes bij de start", zegt wedstrijdvoorzitter Oldenhave. Foto: Jos Dinkelberg ( )

Wie wordt de tweede IJzeren Man (m/v)?

VUGHT - Zwemvereniging De Dommelbaarzen en sportvereniging Prins Hendrik houden zondag 1 september de tweede editie van IJzeren Man Zwemloop, een combinatie van hardlopen en zwemmen in de IJzeren Man. Volgens de organisatie kon een tweede editie niet uitblijven, na het succes van vorig jaar.

Een kleine tweehonderd deelnemers liepen toen het water in om voor de eeuwige roem als eerste na een combinatie van rennen en zwemmen als eerste over de streep te komen. De primeur van die eeuwige roem als IJzeren Man hadden op de 10 kilometer bij de heren Bart Pinkse en Jurriaan Schuringen bij de dames Marit Roovers. Bij de 5 kilometer waren de eerste plaatsen weggelegd voor Mitch Kolkman en Maaike Vooren.

Dit jaar worden alle deelnemers in staat gesteld om hun klasse opnieuw te bewijzen. Op zondag 1 september zal het water van de IJzeren Man in Vught opnieuw golven tijdens de tweede IJzeren Man Zwemloop. De samenwerking tussen Prins Hendrik en De Dommelbaarzen krijgt dit jaar een vervolg bij dit sportieve evenement voor alle Vughtenaren van jong tot oud.

Gekleurde badmutsjes
Voor wie het vorig jaar gemist heeft: bij een zwemloop, de naam zegt het al, wordt er eerst een stuk gezwommen en daarna hardgelopen. "Na het instant succes van 2018 lag het voor de hand om dit jaar een nieuwe editie te organiseren", zegt Hennij Oldenhave, voorzitter van de Wedstrijd Organisatie Commissie van Prins Hendrik. "Het zag er bovendien prachtig uit, al die gekleurde badmutsjes bij de start."

Unieke locatie
"De leerpuntjes van vorig jaar zorgen ervoor dat het deze keer weer net wat beter en groter kan dan afgelopen jaar" vult Jelle Beerens aan, organisatievoorzitter van de IJzeren Man Zwemrace. Dat onderdeel van de Dommelbaarzen houdt dit jaar voor de achtste keer in de naoorlogse geschiedenis een openwaterwedstrijd in de IJzeren Man. "We maken ook dit jaar weer gebruik van de gelukkige omstandigheid dat we voor onze openwaterwedstrijd de noodzakelijke randvoorwaarden toch al in en rondom het water opbouwen", vervolgt Jelle. "Vanuit onze ervaring hebben we gezien dat we met een net wat andere indeling van het terrein nog meer mensen de gelegenheid kunnen bieden om deel te nemen en te genieten van de unieke locatie die de IJzeren Man is".

KNZB'ers en prestatiezwemmers
Het programma van de IJzeren Man Zwemrace bestaat uit wedstrijdonderdelen voor startvergunninghouders van de KNZB, variërend van 500 meter tot 2 kilometer, en de prestatietochten voor iedere geïnteresseerde zwemmer. Prestatietochten kunnen gezwommen worden over 250, 500, 1000 of 2000 meter. Ook is er een estafette voor bedrijven en scholen, waarin collega's en schoolgenoten kunnen laten zien hoe ze zich in het water redden. Op de website van de KNZB staat het volledige programma van alle afstanden en onderdelen.

Om goed voorbereid aan de zwemloop te beginnen kan men in de zomermaanden trainen in de IJzeren Man. De faciliteiten daarvoor worden door De Dommelbaarzen beschikbaar gesteld. Inschrijven voor de IJzeren Man Zwemloop en de IJzeren Man Race kan via de website www.inschrijven.nl. Meer info over de zwemloop en de zwemrace staat op Facebook.

Meer berichten