Al vanaf het begin rijdt Martin Lexmond mee met de Vughtse motortoertocht voor gehandicapten. "Ik houd van motorrijden en nu kan ik een ander ook mee laten genieten van het gevoel van vrijheid."
Al vanaf het begin rijdt Martin Lexmond mee met de Vughtse motortoertocht voor gehandicapten. "Ik houd van motorrijden en nu kan ik een ander ook mee laten genieten van het gevoel van vrijheid." (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Jubileum motortoertocht voor gehandicapten in Vught

VUGHT - Voor de vijfentwintigste keer start komende zondag de Vughtse motortoertocht voor gehandicapten. Martin Lexmond reed die eerste keer al mee als vrijwilliger en is al die jaren later nog steeds betrokken bij de tocht, nu als voorzitter en voorrijder.

Door Lisette Broess-Croonen

"Deze tocht is ooit opgezet door Chiel Schuurmans, als onderdeel van de Vughtse zeskamp. Die zeskamp bestaat inmiddels niet meer, maar de toertocht nog wel. Na een paar jaar hebben we de stichting opgericht die er nu al jaren lang voor zorgt dat de motorrijders en hun gehandicapte passagiers een geweldige dag hebben. De eerste keer hadden we ongeveer dertig deelnemers, nu rijden er een kleine honderd mensen met lichamelijke of geestelijke beperking mee en zijn er ongeveer honderdvijftig motorrijders én vijfendertig verkeersregelaars. De deelnemers zijn altijd stuk voor stuk enthousiast en overal langs de kant staan mensen te zwaaien."

Vrijheid
Nog steeds melden zich ieder jaar nieuwe motorrijders aan, al vallen er uiteraard ook altijd wel een aantal af. "De motorrijders komen niet alleen uit Vught, maar ook uit andere delen van het land. We horen ook terug dat onze tocht altijd goed georganiseerd is. Motorrijders houden van motorrijden en vinden een toertocht leuk. Met deze speciale toertocht kunnen we anderen ook laten meegenieten van een stukje vrijheid."

Gepaste sneldheid
"Niet alle motoren zijn geschikt om een passagier mee achterop te nemen", vervolgt Lexmond. "Sommige gehandicapten kunnen helemaal niet achterop een motor. Zij kunnen op een trike of in een zijspan. Daarnaast moeten de motorrijders er ook rekening mee houden dat het geen race is. Het is een rustige tocht met gepaste snelheid. Op twee plekken nemen we een stukje snelweg, maar ook dan rijden we niet veel harder dan zeventig kilometer per uur. Toch krijgen de passagiers dan al een beetje het gevoel van snelheid."

Geen beruchte clubs
Ook de vrouw van Lexmond rijdt altijd mee en beide zijn ook lid van een motorclub. "Een mooie bijkomstigheid van deze toertocht is dat het goed is voor het imago van motorrijders. Niet iedere motorrijder is een crimineel en dat laten we zo zien. Opvallend is ook dat er geen leden van de beruchte clubs meerijden, in ieder geval niet in hun hesje. Wel veel kleinere clubjes. En waar we ook komen, we mogen altijd terugkomen."

De motortoertocht voor gehandicapten start zondag 23 juni om 12.30 uur op het Marktveld. Na het bekende rondje Vught volgt een route van tachtig kilometer met een pauze bij In 't Groene Woud. Meer informatie staat op de website van TT Vught.

Meer berichten