Zinkend Schip, een van de deelnemers aan een vorige editie van Bosch Parade, een aanklacht tegen de plastic soep. Foto: Ben Nienhuis
Zinkend Schip, een van de deelnemers aan een vorige editie van Bosch Parade, een aanklacht tegen de plastic soep. Foto: Ben Nienhuis (Foto: Ben Nienhuis)

Bosch Parade, drijvend in de geest van Jeroen Bosch

DEN BOSCH - De Bosch Parade trekt van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni over de Dommel, een varende parade die in de geest van Jheronimus Bosch een verhaal met theater en kunstwerken vertelt op het water. Zijn wereldberoemde kunstwerken zitten vol symboliek, fantasieën en absurditeiten die blijven oproepen tot nieuwe hedendaagse creaties.

Bosch Parade eert haar inspirator Jheronimus Bosch als beeldverteller. In zijn schilderijen gaf hij betekenis aan zijn tijd met mysterieuze beeldverhalen waarin hij het gewone volk een volwaardige plaats gaf. Op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni eist dat gewone volk ook weer zijn plaats op bij Bosch Parade. Deze drijvende optocht op de Dommel is voor het publiek vanaf de stadswallen en oevers in het historische stadshart te aanschouwen. Dit jaar ook in een vernieuwde vorm, met tribunes langs de route.

Universele fabel
Het programma van Bosch Parade 2019 beeldt een verhaal uit in verschillende tableaus. Die afzonderlijke tableaus vormen in één voorstelling op het water in de vorm van een optocht. Het verhaal is een universele fabel die gaat over macht en tegenkrachten, over strijd en toenadering, over chaos en hoop. De eeuwenoude tegenpolen leggen de basis voor een nieuw verhaal, dat net zoals bij Jeroen Bosch vervuld is van symboliek en fantasie.

Net zo fascinerend
Het concept is bedacht door het Bosch Parade Collectief dat wordt gevormd door Monique Zijp, Loes Reiling, Erik Vink, Lucas Kastelijn, Martijn van Dalen en Reg Gruson. De teksten zijn geschreven door Lucas de Waard. In het verhaal spelen de Ongenode Gasten een rol. Ook die zijn geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch. “Bosch Parade zal net zo fascinerend zijn als een werk van Bosch", vertelt artistiek leider Miesjel van Gerwern. "Je blijft er naar kijken. Het gaat bovendien om meer dan ‘alleen’ Jeroen Bosch. Wij willen laten zien dat anno 2019 in Den Bosch ook kunst gemaakt wordt die er toe doet en die gezien mag worden.”

Tribune
Kijken naar de Bosch Parade kan gratis, maar bezoekers die kiezen voor gemak en comfort kunnen plaatsnemen op een van de twee tribunes die langs de route staan. Kaarten voor die Mariatribune en St-Janstribune zijn à 9,50 euro plus boekingskosten te koop via de website van Bosch Parade.

Meer berichten