Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie

Vroege vondst onder Vinkels veld; Romeinse nederzetting gevonden

VINKEL - Archeologen hebben op het terrein van voetbalvereniging EVVC in Vinkel een nederzetting uit de Romeinse tijd gevonden. Het gaat om minstens vijftien huizen met bijgebouwen en waterputten. De precieze datering is in deze fase van het onderzoek nog lastig te bepalen, maar de archeologen denken dat het om bewoning uit de eerste en tweede eeuw gaat.

Het archeologische onderzoek in Vinkel ging vooraf aan de aanleg van een nieuw kunstgrasveld bij EVVC en levert een primeur op. Volgens wethouder Huib van Olden is het de eerste keer dat er tussen de Maashorst en het Aa-dal een Romeinse vindplaats is opgegraven. "De nederzetting werpt een heel nieuw licht op de bewoning van het gebied", zegt hij. "De nederzetting is heel planmatig aangelegd. In Brabant zien we dat vooral bij nederzettingen met een lokale centrumfunctie."

Een van de bijzondere vondsten uit Vinkel is een meloenkraal. Die kraal is gemaakt van aardewerk met een dunne laag lichtblauw glazuur. Door de ribbels heeft het een beetje de vorm van een meloen. Origineel kwamen deze kralen uit Egypte, maar er zijn ook productieplaatsen in bijvoorbeeld Keulen bekend. De kraal zal onderdeel zijn geweest van een ketting en we denken dat deze via handel in Vinkel terechtgekomen.

Meer berichten