Jongerencentrum De Poort gaf Wesley een zinvolle manier om zijn dag door te komen en voldoening, interesse en perspectief. Het gaat nu een stuk beter met hem. Foto: Patrick van Sebille
Jongerencentrum De Poort gaf Wesley een zinvolle manier om zijn dag door te komen en voldoening, interesse en perspectief. Het gaat nu een stuk beter met hem. Foto: Patrick van Sebille (Foto: )

Na donkere tijden wacht Wesley een mooie toekomst

DEN BOSCH - In Jongerencentrum De Poort ontmoet ik de 27-jarige Bosschenaar Wesley Kapteyns. In een video op Facebook geeft hij openhartig uitleg hoe hij zijn roerige jeugd met vele obstakels een positieve ontwikkeling weet te geven. Wesley oogt zelfverzekerd en is op zijn gemak. De aanwezige jongeren begroeten hem joviaal. Is hier sprake van een happy-end?

Door Ad Pijnenburg

Wesley: "Een happy-end? Jazeker, maar ik heb in mijn jeugd een hoop meegemaakt. De thuissituatie en andere omstandigheden waren zodanig slecht dat ik in een depressie geraakte en bij Reinier van Arkel belandde. Daar volgde ik een proces die mij een nieuwe toekomst moest bieden. Als ik vervolgens in contact kom met Jongerencentrum De Poort gevestigd aan Geerke 8 in de wijk Maaspoort, gaat het snel. Het is een toffe plek van en voor jongeren van 12 tot en met 23 jaar uit Den Bosch."

Eigen sleutel
Paul Kuenen, directeur van De Poort: "Hoofddoel van onze aanpak en werkmethodiek is het inspireren en stimuleren van jongeren om zich verder te ontwikkelen tot actieve volwassenen in de maatschappij. Wij coachen en begeleiden jongeren om zelf activiteiten te bedenken en op te zetten. Wij zijn een zelfstandige non-profit stichting met een vrijwillig bestuur, met betaalde beroepskrachten, veel stagiaires en zo'n zeventig jonge vrijwilligers waarvan er nu zestig met een eigen sleutel."

Voldoening en perspectief
Wesley hervat: "Bij De Poort kreeg ik als vrijwilliger een zinvolle dagbesteding. Ik hoorde snel bij de groep omdat ik sociaal van aard ben. Ik kreeg weer voldoening, interesse en perspectief. Ik voelde mij betrokken bij De Poort, nam daardoor meer verantwoordelijkheid bij de daar horende activiteiten en bezigheden. De medewerkers van De Poort zagen mijn positieve bijdrage en gaven mij daarin de erkenning. Ik kreeg een sleutel waarmee ik te allen tijde De Poort 24/7 kon betreden."

Grote dankbaarheid
"Ik pak alles aan", zegt Wesley tot slot. "Persoonlijke ontwikkeling staat in mijn leven centraal. Ofwel: 'Hard werken aan resultaat om daarna te helpen en bij te dragen aan de resultaten van anderen'. We zijn inmiddels meer dan 6 jaar verder. Na meerdere paden te hebben bewandeld zit ik nu op het juiste spoor. Ik heb een mooie baan en een appartement in de Mariënburg. Mijn dankbaarheid naar de jongeren en medewerkers van de Poort is enorm en ik zal altijd bij de Poort betrokken blijven."

Meer berichten