Leerlingen van groep 7 van basisschool De Springplank hebben de Vughtse erfgoedspeurtocht van het Pietertjespad gemaakt.
Leerlingen van groep 7 van basisschool De Springplank hebben de Vughtse erfgoedspeurtocht van het Pietertjespad gemaakt. (Foto: Lisette Broes-Croonen)

Pietertjespad; erfgoedspeurtocht voor en door kinderen

VUGHT - Voor de Vughtse Petrus is woensdag 19 juni de officiële lancering van het Pietertjespad, een erfgoedspeurtocht door het centrum van Vught. Leerlingen van groep 7 van basisschool de Springplank hebben het Pietertjespad ontwikkeld, samen met het Vughts Museum, illustrator Saskia van Oversteeg en DePetrus.

Door Lisette Broess-Croonen

Het idee van een speurtocht door Vught kwam van meerdere partijen. "Tijdens de renovatie van de Petruskerk werd in het dak een leien poppetje ontdekt." vertelt Marian van den Heuvel van DePetrus. "Ze gaven hem de naam Pietertje en op dat moment zei ik 'dan moeten we ook een Pietertjespad maken'. Toen ik met het idee naar Plaza Cultura ging, bleek dat Vera Beckers, docent van De Springplank ook net was langs geweest om een bijdrage te vragen voor een route langs het Vughtse Erfgoed. Ook bij het Vughts Museum speelde men met een soortgelijk idee. Alles bij elkaar opgeteld was het dus duidelijk dat er een dergelijke route zou komen. Ondersteuning is er gekomen van Plaza Cultura, Erfgoed Brabant en de gemeente Vught. Erfgoed Brabant vindt het concept 'voor kinderen door kinderen' zo uniek, dat ze het als een voorbeeldproject gebruiken voor heel Brabant. Er is ook al van vele zijden interesse."

Mooi Vught
Tineke Beekman van het Vught Museum heeft eerst met de kinderen de route gelopen en foto's gemaakt. "Dat leverde hele leuke reacties op. Kinderen zeiden dat ze nu pas echt Vught leerden kennen en dat ze niet wisten dat Vught zo mooi was." Later hebben Beekman en Saskia van Oversteeg van Sas illustraties in de klas met ze getekend wat ze gezien hadden.

Kaart
Saskia: "Van alle kinderen heb ik een stukje tekening gebruikt als basis voor de kaart. Op de achterkant van de kaart staan opdrachten. Ook deze zijn allemaal door de kinderen bedacht. Het is echt een speurtocht voor en door kinderen gemaakt. De route loopt door het centrum van Vught en is drie kilometer lang. Alle scholen uit Vught krijgen een gratis exemplaar."

Pietertjespad
26 juni is de speurtocht ook voor andere geïnteresseerden te koop in DePetrus. Bij veertien punten op de kaart hoort een puzzel of opdracht waarmee je de geheime code kan vinden. De kaart is zwart-wit zodat hij na afloop nog ingekleurd kan worden en als extraatje zitten er een aantal kleine Pietertjes in verstopt die de kinderen nog kunnen zoeken. Pietertje heeft ook een eigen instagramaccount: pietertjeuitvught. Daar kan je de leukste foto van Pietertje op zetten.

Meer berichten