In dit pand aan de Gruttostraat komen de noodoproepen binnen.
In dit pand aan de Gruttostraat komen de noodoproepen binnen. (Foto: )

Meldkamers bundelen de krachten in Den Bosch

DEN BOSCH - De 112-telefoontjes in Oost-Brabant komen sinds kort samen in de nieuwe meldkamer, die is ontstaan na de samenvoeging van de meldkamers Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost. Daarmee is de meldkamer de tweede die aangesloten is op de landelijke IV/ICT-infrastructuur waarbij ambulancezorg, brandweer, politie en Marechaussee beter samenwerken en sneller informatie kunnen uitwisselen.

Ambulancezorg, brandweer, politie en Koninklijke Marechaussee werken straks in een netwerk van tien samenwerkende meldkamers, die elkaars taken kunnen overnemen als dat nodig is en 24/7 beschikbaar en bereikbaar zijn. Dit netwerk van meldkamers draagt eraan bij om nu en in de toekomst burgers in nood sneller en efficiënter te helpen en de ambulancezorg, brandweer, marechaussee en politie beter te faciliteren bij hulpverlening en bij bestrijding van crisis en rampen. Begin 2023 moet dit netwerk van meldkamers, dat door de politie wordt beheerd, er zijn.

Betere dienstverlening
Dit netwerk van samenwerkende meldkamers zorgt ervoor dat straks alle meldkamerlocaties in het land heel snel informatie met elkaar kunnen uitwisselen, beter bereikbaar zijn op piekmomenten en elkaar kunnen bijstaan als een meldkamer onverhoopt uitvalt en betere dienstverlening aan de burger.

Meldkamer en RCC bundelen krachten op nieuwe locatie
In januari 2018 werden de Meldkamers Brabant-Zuidoost en Brabant-Noord formeel samengevoegd tot één Meldkamer Oost-Brabant. Deze opereerde tijdelijk vanuit de oorspronkelijke meldkamerlocatie van Brabant-Zuidoost in Eindhoven, zodat ondertussen het pand in Den Bosch verbouwd kon worden tot een toekomstbestendige meldkamer voor de gehele regio. Niet alleen is het gebouw ingericht voor de Meldkamer, ook het Regionaal Coördinatie Centrum van de Veiligheidsregio Brabant-Noord gaat bij grootschalige incidenten vanuit het pand werken.

Meer berichten