Sanne Maas kruipt in de huid van Roosje Glaser, die als Joodse danslerares dansscholen heeft, tot ze verraden wordt. "In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben: het is vaak kiezen tussen leven en dood", zegt de actrice.
Sanne Maas kruipt in de huid van Roosje Glaser, die als Joodse danslerares dansscholen heeft, tot ze verraden wordt. "In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben: het is vaak kiezen tussen leven en dood", zegt de actrice. (Foto: )

Roosje Glaser terug in Den Bosch met BLUV's 'Oorlogstuig'

DEN BOSCH - Theatergroep BLUV speelt, onder leiding van de Bossche regisseur Harold Schraven, in het Brabantse bevrijdingsjaar de muzikale theatervoorstelling Oorlogstuig. Het stuk verhaalt over Roosje Glaser, die als Joodse danslerares met een dansschool in Den Bosch de Tweede Wereldoorlog overleefde. De première is vrijdag 21 juni aan de Graafse Akker in Den Bosch.

De geëmancipeerde Roosje Glaser (gespeeld door Sanne Maas) boekt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant, tot haar man Leo sympathiseert met de nazi's en Roosje verraadt. Ze komt terecht in verschillende concentratiekampen, waar ze probeert te overleven door onder andere dansles te geven aan de officieren. Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen.

Leven en dood
"De situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zo extreem en bizar zijn geweest, dat het bijna onmogelijk is om te beseffen wat er is gebeurd", vertelt Sanne Maas. "Ik denk dat ik ver zou gaan om te overleven, maar ik weet het niet omdat ik nog nooit in zo'n situatie terecht ben gekomen. In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben: het is vaak kiezen tussen leven en dood. De keuzes die Roosje maakt om te blijven verbinden en de ellende even te vergeten door middel van zang en dans, vind ik heel bijzonder en krachtig."

Wat is goed en fout?
De Bossche Jony van Beers, die in Oorlogstuig meerdere rollen vertolkt, vult aan: "Om te overleven in tijden van oorlog ga je ver, denk ik. Grenzen vervagen, dat kan niet anders. Wat is nog goed en fout als je de dood in de ogen kijkt? Ik zou onrecht willen tegengaan, maar hoe? Met gevaar voor eigen leven anderen helpen? Ik hoop dat ik die moed zou hebben, net als Roosje. Het heeft destijds mensenlevens gespaard. Het is belangrijk om de oorlogstijd niet te vergeten. Om niet te vergeten wat is gebeurd met onschuldige mensen en vooral hoe dat tot stand is gekomen. Niet vergeten, om te voorkomen dat die tijden herleven."

Actueel onderwerp
Het blijven vertellen van oorlogsverhalen is noodzakelijk, ook (of misschien juist) anno 2019. Met die insteek begon Theatergroep BLUV aan dit toneelstuk: niet alleen maar samen spelen, zingen en dansen, maar een steentje bijdragen aan een toekomst van verdraagzaamheid en wederzijds respect voor wie dan ook. De groep maakt de keuzes die Roosje en de andere personages maakten inzichtelijk en stelt vervolgens de vraag aan het publiek: 'Wat zou jij doen in zo'n situatie?'. En: 'Hoe sta jij momenteel tegenover vraagstukken als vluchtelingenproblematiek, racisme enzovoorts?'

Blijven vertellen
Oorlog is en blijft volgens BLUV een zeer actueel onderwerp. Wereldwijd zijn meerdere landen in oorlog, maar ook in onze eigen omgeving lijkt rassenhaat te groeien. Toch is de Tweede Wereldoorlog iets waarvan we collectief denken dat het nooit meer zal voorkomen, omdat het zo gruwelijk was. Maar het gebeurt nog steeds, en het kan volgens het theatergezelschap ook hier weer gebeuren. Daarom vindt BLUV het zo belangrijk dat, in een jaar waarin het 75 jaar geleden is dat Brabant werd bevrijd, oorlogsverhalen worden verteld.

Livemuziek
Met Theatergroep BLUV vertelt Bosschenaar Harold Schraven Roosjes verhaal in een intieme setting met een kleine groep van vijftien spelers. Schraven: "We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Hoewel we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het toch een spektakel, maar dan op de vierkante meter." Kenmerkend voor TG BLUV is ook dit jaar weer het uitgebreide repertoire live muziek, daarnaast volgt de spelersgroep ook danslessen.

BLUV maakt verhalend/vertellend theater. Het rauwe verhaal is altijd leidend, biedt tegenkleur aan het binnentheater. Het publiek wordt uitgedaagd om actief te blijven, niet alles wordt hapklaar voorgeschoteld of uitgelegd. TG BLUV heeft lef, durft het publiek aan te spreken en schuwt maatschappelijke thema's niet, maar werkt altijd vanuit een artistiek theatraal standpunt.

De regisseur
Regisseur Harold Schraven heeft een aantal grote en kleinere producties op zijn naam staan. In de regio Noordoost Brabant is hij bekend van onder andere 'Dorp aan de Rivier' in Lith en 'Het Bosch Mysterie' in Den Bosch. Bij veel verenigingen tilde hij spelers naar een hoog niveau. Hij was onder andere aangesloten bij De Speledonckers in Someren, Ons Eygen Landt in Best en de Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Zijn voorstellingen staan bekend om de details in het volledige plaatje. Bij Theatergroep BLUV is hij het vaste gezicht als regisseur en muzikaal leider. Ook tijdens de voorstellingen speelt hij, muzikaal gezien, een grote rol.

Speeldata
Oorlogstuig gaat vrijdag 21 juni in Den Bosch in première, vlakbij de plek waar Roosje haar dansschool runde. Daarna is de voorstelling op zaterdag 22 juni en zondag 23 juni bij de Graafse Akker te zien. Wie dit weekend niet in de gelegenheid is om de voorstelling te bezoeken maar Oorlogstuig wel graag wil zien, krijgt een herkansing. De voorstelling van theatergroep BLUV is vrijdag 28 en zaterdag 29 juni ook te zien in Natuurtheater de Donck in Someren. In het Joe Mann Theater in Best is de voorstelling tenslotte te zien op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus en vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus.

Meer informatie over theatergroep BLUV is te vinden op haar website

Meer berichten