Still uit de film Perfect Cadeau, met daarin de Bossche actrice Hageman die Sylvia speelt. Haar verjaardag wordt decor voor een familievete.
Still uit de film Perfect Cadeau, met daarin de Bossche actrice Hageman die Sylvia speelt. Haar verjaardag wordt decor voor een familievete. (Foto: )

Zelf een speelfilm maken: 'Het is een jeugddroom die uitkomt'

DEN BOSCH - Wie heeft er vroeger niet van gedroomd om in een film te spelen? Vijf Brabantse theatermakers zijn een stap verder gegaan: zij maakten een eigen speelfilm: Perfect Cadeau. De film was zelfs internationaal te zien in het ECU Filmfestival in Parijs. "Het was een uniek proces met een uniek eindproduct", vertelt regisseur Martijn Hullegie (40). De film gaat zondag 30 juni in première bij de Verkadefabriek.

Hullegie is samen met acteurs Miron Hageman uit Den Bosch (44), Atefrans de Bruin (58), Werner Koenen (42) en Ton Niessen (54) al in 2016 begonnen met de film. Het vijftal kende elkaar van de Bossche Meisner Acteeropleiding bij Acteerstudio Paul Dekker, waar zij alle vijf een diploma hebben gehaald. "Het idee om een film te maken kwam van Martijn", vertelt een van de acteurs Atefrans de Bruin. "Behalve het idee van een film hadden we nog niks. We moesten met nul beginnen. Ja, hoe doe je dat dan hé?" Twee jaar lang speelden de acteurs elke week improvisatieoefeningen. "Langzaam aan ontstond zo een verhaal, dat elke week meer vorm kreeg", gaat de regisseur verder. "Zo is er uiteindelijk een script ontstaan dat we in ongeveer 14 dagen verfilmd hebben. Die manier van werken is ongebruikelijk in de filmindustrie, omdat het zoveel tijd kost. Maar het leverde ons wel heel veel moois op wat je terug ziet in de film."

Zwarte komedie
Het is een beetje de donkere versie van Alles is Familie, legt hoofdrolspeelster Miron Hageman uit. "Perfect Cadeau gaat over een vete tussen drie broers, die wordt uitgevochten op de veertigste verjaardag van mijn personage Sylvia. In plaats van een leuke verjaardag loopt het eigenlijk helemaal mis. En dat terwijl zij eigenlijk wil vertellen dat ze zwanger is." Ook al klinkt dat als een romantische komedie, toch is het geen lichte film. Dat benadrukt ook haar medespeler Ton Niessen: "Het is absoluut geen platvloers vermaak, ook al is het wel echt grappig. Het is donkere humor. Je lacht omdat het schuurt, omdat de situaties zo herkenbaar zijn en de personages er zo onhandig mee omgaan. Het gaat over familie en dat geeft vaak de heftigste conflicten, maar die zijn daarom ook het leukste om naar te kijken."

Bossche acteerschool
De vijf acteurs kennen elkaar van de Bossche Acteerstudio van Paul Dekker. Hij geeft les in een acteermethode die in Nederland onbekend is, op een opleiding waarvan maar weinigen weten dat die er is. Dekker (66) geeft les in de wereldwijd bekende Meisner acteertechniek. Als enige in Nederland. Dekker begon zijn Acteerstudio in Den Bosch iets meer dan tien jaar geleden. "Ik was op dat moment docent aan meerdere acteursopleidingen in Nederland, maar ik miste een essentieel onderdeel in de lessen wat ik in Amerika wel geleerd had: hoe gebruik ik als acteur mijn instrument, dat ben ik zelf dus, om echt te spelen? Daar wordt in de huidige opleidingen nauwelijks aandacht aan besteed." Mede daarom begon Dekker zijn eigen professionele acteursopleiding, in Den Bosch.

Leeftijd speelt geen rol
Toch is de opleiding nog niet zo wijd bekend als de gevestigde acteursopleidingen in Amsterdam, Arnhem, Utrecht en Maastricht. "Het komt vooral door het grote verschil met de vier gevestigde opleidingen", vertelt Dekker. "Daar kom je ten eerste al niet meer op als je ouder bent dan 24. Maar als je talent hebt, stopt dat niet ineens omdat je 25 wordt. Daarom maakt leeftijd op onze opleiding niet uit."

Methode
Wat is dat dan, de Meisner acteertechniek? Dekker: "De Meisner techniek is een manier om als acteur met jouw instrument om te gaan. Dat moet je namelijk leren. Een viool leren spelen kost ook tijd. Je moet het instrument leren kennen, leren wat je er mee kan en hoe je er mee om moet gaan. Dan pas kun je muziek maken. Bij acteren werkt dat hetzelfde." Dat is de Meisner methodiek waarin Dekker lesgeeft. Wereldwijd is het een veel toegepaste methode, aldus Dekker. "In Amerika, Japan, Rusland, etc. is het een belangrijk, standaard onderdeel van elke acteeropleiding. Hier in Nederland is het pionierswerk, omdat wij die stroming nooit echt hebben meegekregen. Daarom is het hier helemaal nog niet zo bekend."

Droom die uitkomt
Als je de vijf makers vraagt hoe het was om de film te maken, reageren ze allemaal hetzelfde: "Alsof een droom uit je jeugd uitkomt." Voor Atefrans de Bruin was het een van de mooiste ervaringen uit zijn leven, vertelt hij: "Het is echt zo'n 'once in a lifetime'-ding. Die veertien dagen dat we aan het filmen waren magisch. Het hele team, camera, licht en geluid, alles klopte!" Ook voor Werner Koenen was het een mooie ervaring. "Doordat we er zoveel tijd in hebben gestoken is het iets dierbaars geworden. Iets kwetsbaars. Dat vind ik heel mooi. Naast dat het leuk was om te doen, is het ook echt iets goeds geworden. En dat is natuurlijk wat je wil, dat was de droom."

De film Perfect Cadeau gaat zondag 30 juni in première in de Verkadefabriek. Daarna wordt de film onafhankelijk gedistribueerd in Nederlandse filmhuizen. Een trailer van de film is te zien op het You-Tubekanaal van het Nederlands Film Festival.

Meer berichten