Christophe Collette (links) en Martin van Warmerdam in de kliniek om oogmetingen te doen. Meer dan honderd mensen zijn er voorzien van een bril of advies, wat volgens Martin enorm werd gewaardeerd.
Christophe Collette (links) en Martin van Warmerdam in de kliniek om oogmetingen te doen. Meer dan honderd mensen zijn er voorzien van een bril of advies, wat volgens Martin enorm werd gewaardeerd. (Foto: )

Opticiens met ogen open voor Nepalezen

DEN BOSCH - Opticiens Martin en Ernestine van Warmerdam zijn weer terug van hun reis naar Nepal, die ze maakten om het veertigjarige bestaan van hun Bossche optiekzaak te markeren. Het stel ging daar niet met lege handen heen, maar namen koffers met brillen mee om in het Aziatische land uit te delen.

Het idee van de reis ontstond na een gesprek met Belgische collega-opticien Christophe Collette, die de trip eerder gemaakt had, vertelt Martin. De persoonlijke voldoening sprak aan en wat begon als een geintje werd later uitgewerkt tot een serieuze onderneming die Christophe, Martin en Ernestine acht dagen in Nepal bracht om mensen te onderzoeken en te helpen.

Koffers vol
Voor de reis deden de optiekzaken een oproep om brillen bij hen in te leveren, een verzoek waaraan brildragers ruim gehoor gaven. Binnen twee weken werden er op beide adressen meer dan drieduizend monturen ingeleverd, de ene in betere conditie dan de andere. Die werden onderzocht, geselecteerd en waar nodig gerepareerd. En in plaats van een extra zomerbroek of wandelschoenen werden koffers en rugzak afgevuld met brillen; vertebrillen, leesbrillen en zonnebrillen.

Op z'n plek
"Bij aankomst in Kathmandu werd duidelijk hoe enorm we het hier in Nederland en België getroffen hebben", blikt Martin terug. "Mensen die op straat wonen en leven, stromend water is in veel huizen niet beschikbaar en kinderen hebben vaak geen dak boven hun hoofd. Onze hulp zou hier op z'n plek vallen."

Staar
De opticiens reizen door naar de kliniek van de Butterfly Foundation, een reis van 200 kilometer waar 8,5 uur over gedaan wordt. "In de kliniek hebben we tussen de 120 en 150 mensen kunnen helpen", vervolgt Martin. "Soms met een simpele leesbril, soms met een goed advies over hoe zonnebrillen tegen uv-licht beschermen, maar soms konden we de mensen helaas niet helpen. Door de hoogte en het uv-licht daar, komt er veel staar voor. Iets waar wij helaas niets aan kunnen doen."

Boodschappenlijst
Voor de terugweg naar hoofdstad Kathmandu wordt voor het vliegtuig gekozen. Daar geven de opticiens na twee dagen meten alle meegenomen brillen weg. En mee terug naar huis gaat een flinke boodschappenlijst. "We zullen nog een flinke honderdtal brillen op maat gaan maken", vertelt Martin. "We zoeken nog een goede en zekere manier om de brillen in Nepal te krijgen, maar dat gaat zeker lukken."

Na acht dagen vliegen Christophe, Ernestine en Martin weer terug naar huis. "Na bijzonder indrukwekkende dagen, waarin we mooie, trotse mensen hebben mogen helpen om beter en prettiger te zien. De kans dat we nog eens gaan, is heel groot!".

Meer berichten