Bij Volkstuinenvereniging Pastoor Barten steken onder andere (vlnr) Sylvia Robeijn, Piet Das, Ton Diks, Hans de Boer en Cris Boelens de handen uit de mouwen. Foto: Henk van Esch
Bij Volkstuinenvereniging Pastoor Barten steken onder andere (vlnr) Sylvia Robeijn, Piet Das, Ton Diks, Hans de Boer en Cris Boelens de handen uit de mouwen. Foto: Henk van Esch (Henk van Esch Fotografie )

Tachtig jaar tuinieren vieren

DEN BOSCH - Volkstuinvereniging Pastoor Barten bestaat 80 jaar en markeert dat onder andere met een open dag op zondag 2 juni. Met tweehonderd leden en tal van activiteiten is het volkstuinencomplex nog steeds een vitaal stukje Den Bosch.

De geschiedenis van de volkstuinenvereniging begint in de crisisjaren '30 van de vorige eeuw, toen pastoor Rudolf Barten armoede en slechte voeding het hoofd wilde bieden door bewoners van de Graafse Wijk in de de pastorietuin groente te laten verbouwen. De tuin blijkt een succes, groeit uit haar jasje en verhuist naar de Graafseweg met financiële steun die Barten lospeuterde bij de gegoede Bossche burgerij. Op de plek waar nu tuincentrum Groenrijk is, werd in 1939 Volkstuinencomplex Pastoor Barten opgericht, ongeveer een jaar voordat de naamgever overlijdt na een aanrijding op de Graafseweg.

Na de Tweede Wereldoorlog verhuist de volkstuinenvereniging twee keer en vestigt zich in de jaren '70 aan de Herven, de huidige locatie. Op een terrein van circa negen voetbalvelden groot houden zo'n tweehonderd leden van diverse komaf zich bezig met hun groene hobby. Imkers houden samen zo'n 250.000 bijen, er is een dierenparkje, verenigingsgebouw en tuinwinkel met zaden, mest, gereedschap en plantjes.

Wie Volkstuinvereniging Pastoor Barten met eigen ogen wil zien, kan er zondag 2 juni tussen 13.30 en 17.00 uur terecht aan de Herven 70. Er zijn diverse kramen met allerlei artikelen, workshops, een demonstratie imkeren, verkoop van tuinplantjes en aardbeien. Verder worden er rondleidingen verzorgd over het volkstuincomplex, is er schminken en knutselen voor de kinderen, is er een muziekgezelschap en een dj. Op het grote terras kan er gegeten en gedronken worden. 

Meer berichten