Nadat hij van zijn 'Big Orchestra' afscheid moest nemen, geniet Ben 'Benny' van Wijk van zijn tijd met familie, zoals kleindochters Demi (links) en kleindochter Eva.
Nadat hij van zijn 'Big Orchestra' afscheid moest nemen, geniet Ben 'Benny' van Wijk van zijn tijd met familie, zoals kleindochters Demi (links) en kleindochter Eva. (Foto: )

Ben van Wijk telt zijn zegeningen

DEN BOSCH - Wie Ben van Wijk zegt, zegt popgroep Ferrari, en Benny's Big Show Orchestra, met zo'n zestig musici het grootste podium showorkest van Nederland. Met beide orkesten trad Ben in vele Europese landen op en zelfs in China. Ben van Wijk, een bevlogen orkestleider, concept bedenker en muzikale duizendpoot, wist het beste uit zijn orkestleden te halen. Tijdens zijn China-reis in 2014 met zijn 60-tallige Show Orkest ondervindt Ben van Wijk ernstige gezondheidsproblemen.

Door Ad Pijnenburg

Ben had zware longproblemen. Zijn longarts waarschuwt, dat de China-reis hem fataal kan worden. Ben gaat toch, volgt de stem van zijn hart met als gevolg: een aantal ernstige longaanvallen. Met medische adviezen en hulp van zijn muzikale vrienden haalt Ben de terugvlucht maar betaalt de tol. Door zijn toegenomen COPD is zijn muzikale carrière ten einde. Strijdbare Ben dirigeerde nog wat repetities en optredens maar moet noodgedwongen stoppen. Hij vertelt hier zijn levensloop.

Eenzaam
"Ik ben op 6 mei 1945 in het Bossche Groot Ziekengasthuis geboren" vertelt Ben, "ben dus eigenlijk gewoon unnu Bosschenaar. Mijn jeugdjaren in Heusden verlopen niet bepaald gladjes. Als kind van een ongehuwde moeder zo net na de oorlog, ontstond er in Heusden roddel over het vaderschap. Mijn moeder liet mij bij haar ouders in Heusden achter. Pesterijen en eenzaamheid werden mijn deel. Ik voelde mij ongelukkig en had weinig vriendjes. Ik vond mijn plezier in optredens en repetities van de plaatselijke jeugdfanfare."

Ferrari breekt door
"Midden 50'er jaren als de popmuziek opkomt wordt het leuker. Ik kreeg een gitaar van mijn opa en oma en studeerde daar iedere dag uren op. Met neef Janus Toethuis, vriend Jaap Roubos en Jan Verhoeven vormden we het drie-akkoordenbandje 'De Hobby Rockers', het latere Ferrari met nummers van The Shadows, The Ventures, The Spotnicks, Cliff en Elvis. Bij ons eerste optreden in Heusden in 'Het Wapen van Amsterdam', afspraak 35 piek, zitten er vijfhonderd bezoekers binnen. Daar hebben we van geleerd!"

Hits
Ferrari leert de succesvolle artiestenmanager Jan Vis kennen, waarmee zij een goede en lange band onderhouden. Jan Vis haalt in 1966 The Rolling Stones naar Nederland met Ferrari en de Bintangs in het voorprogramma. Dat betekende een doorbraak met vele tournees door Duitsland, België, Zweden, Zwitserland. Ben: "In 1968 gaan de muzikale ambities evenwel uit elkaar lopen. Janus Toethuis voelde zich meer rocker en regelt een zangerruil: Frank Faas van The All Stars, met Josef van Nuenen waarna Janus zijn rock-'n-rollhart kon volgen. Met singer-songwriter Frank kregen wij een fantastische commerciële popzanger met hits die internationaal aanslaan. De eerste single 'A Sunny Day' komt op 30 in de top 40. Later volgen 'Sweet Love' en 'Monza" die Europees hoog scoren."

Van podium naar studio
"Rond 1980 volgen minder optredens en lagere gages. Er wordt afgesproken om te stoppen. Ik ging in 1980 een dirigentenopleiding aan het conservatorium in Hilversum volgen, later ingeruild voor een directieopleiding want ik wilde een muziekopleidingscentrum oprichten. En dat komt er als Multy Music in Den Bosch aan de Zuid Willemsvaart met vijf studio's. Ik gaf leiding aan veertien leraren en vijfhonderd leerlingen."

Eigen orkest
In 2001 besluit Ben een eigen orkest samen te stellen. Met talentvolle leerlingen van zijn eigen muziekschool richt hij 'Benny's Big Show Orchestra'op. Daarvoor spioneerde hij eerst in Las Vegas hoe dat daar werkt. Hij zag en wist genoeg, show moest het worden! Met vier zangeressen en vier zangers, een showballet en een veertigtal muzikanten het publiek vermaken."

Ode aan Vicky
In de jaren daarna volgen vele optredens, te veel om op te noemen. Ben somt een paar bijzondere pareltjes op zoals in 2007 het benefiettournee ''Tribute to Vicky Brown'. Ben van Wijk: "Als fan van Vicky Brown bezocht ik tussen 1985 en 1991 een aantal concerten van haar. Ondanks haar ziekte straalde Vicky een indrukwekkende kracht uit. Aan deze fantastische zangeres wilde ik graag een ode brengen. Met zangers Marco Bakker, Marilyn David en Donna Lynton speelden wij in negen maanden acht producties in Nederlandse theaters."

Spektakel
Een ander pareltje is de 'Jubileum Theatertour Albert West'. In 2009 was Albert 45 jaar actief als zanger, presentator en televisiemaker. Ben van Wijk: "Albert en ik werkte al jaren met artiestenmanager Jan Vis. Albert nodigde ons orkest uit om zijn 45-jarige jubileum tour samen te vieren. Met speciale gast Laura Vlasblom volgden vijf jubileumshows afgesloten met een geweldig spektakel in het Theater aan de Parade."

China
Dan volgen drie China shows, prachtige affiches, groot succes, maar waarvan de laatste in april 2014, voor orkestleider Ben niet zonder gevolgen blijft. Ben: "De China-reis zou een zware fysieke druk krijgen. Ik kreeg van mijn longarts een negatief reisadvies. Met rust, medicatie, en beperkte inspanning, wilde ik het proberen. Het werd een drama. Met hulp van een aantal orkestvrienden heb ik mij er doorheen kunnen knokken, om thuis direct in het ziekenhuis te belanden. Misschien vreemd, maar toch heb ik genoten van de optredens, het applaus, het enthousiasme van het Chinese publiek."

'Mijn leven verrijkt'
"Nu is het precies 5 jaar geleden dat ik noodgedwongen mijn muzikale carrière moest stoppen. Mijn gevoel gaf geen aanleiding voor een afscheidsfeestje. Het orkest heeft in overleg met mij nog 5 jaar mijn orkestnaam mogen gebruiken. Nu is het orkest een andere weg ingeslagen, heeft een nieuwe uitstraling en eigen signatuur waarbij een andere nieuwe naam past. Muziek heeft mijn leven verrijkt en mijn leven inhoud gegeven. Ik koester de herinneringen en bedank al die mensen die daar hun steentje aan hebben bijgedragen."

Meer berichten