Ann-Marie Sterrenburg (l) met ernaast Kees van Tol en tegenover Marc Deckers. Foto: Wendy Schalks, tekst door Ad Pijnenburg
Ann-Marie Sterrenburg (l) met ernaast Kees van Tol en tegenover Marc Deckers. Foto: Wendy Schalks, tekst door Ad Pijnenburg (Foto: Wendy Schalks)

Empelse Boel in jubileumsfeer; tiende keer spelen om Empelse eer

EMPEL - Empel, is in de ban van de ballen. Voor het tiende jaar is de Brink het decor van het jeu-de-boulestoernooi genaamd Empelse Boel. Op speciaal geprepareerde banen wordt gestreden om de kroon van Wereldkampioen Boel van Empel. Een makkie voor de gevorderde Francofiel, hij gooit de boel met regelmaat en zal snoevend de neus in de lucht steken. Maar pas op, er staan honderdvijftig fanatieke spelers klaar om je in te maken: het gaat namelijk om Empels eer!

Door Ad Pijnenburg

Gastvrouw Wendy Schalks ontvangt de organisatie met Patricia van Hout, Annet van de Veerdonk, Anne-Marie Sterrenburg, Kees van Tol en Marc Deckers. Zij zijn druk in de weer om de ongeveer 50 koppels op het wedstrijdschema te plaatsen. Anne- Marie Sterrenburg: "We zijn 10 jaar geleden eens in Vught gaan spioneren hoe daar het jaarlijks Jeu de Boules werd georganiseerd. In Empel was veel vraag om dat eens te organiseren. We dachten, oké, dat kunnen wij in Empel ook, dus snel gestart."

De nodige alcohol
Marc Deckers: "Ja, dat ging toen nog erg primitief. Het eerste jaar hebben we de banen met vilt geprepareerd, en dat was natuurlijk niet zo'n succes. Ook later werd een bulk zand gestort en zijn we met veel kruiwagens in de weer geweest om de banen te vullen, en, ach, met de nodige alcohol werd ook dat geklaard."

Keigezellig
Kees van Tol: "Vooral de beginjaren had de Boel een hoog folkloregehalte dat is nu minder want er wordt veel fanatieker gestreden hoewel? Er zijn nog best veel groepen deelnemers die pronken met namen als 'Jarretelleskes, Kiele kiele kiele en Chanellekes, maar dat maakt het ook weer keigezellig."

Brink wordt boulebaan
Inmiddels is de Empelse Boel één van de meest populaire activiteiten in het dorp geworden en speelt met tien goed geprepareerde banen. De Brink wordt 's-morgens al zeer vroeg aan de zijde van De Sport afgesloten. Een vrachtwagen brengt het benodigde zand en een bulldozer doet de rest, wordt er geroepen, maar dat laatste lijkt wat hoog gegrepen.

Aanmelden kan nog
Als de telefoon gaat, meldt zich het team van de Plus, met drie 18-jarigen. Dat is ook de minimumleeftijd waarmee gespeeld mag worden. Er worden nog steeds aanmeldingen verwacht en stante pede wordt de aanmelddatum verlengd naar 20 mei. Voor de kinderen zijn er natuurlijk springkussens, tombola, extra versnaperingen en andere bezigheden. Een Bossche zanger, de naam is geheim' geeft het jubileum extra glans. Het team 'Mooie Boule', de winnaar van 2018, is het te kloppen team als de ballen gaan rollen!

Empelse Boel begint 25 mei om 10.00 uur aan de Brink.

Meer berichten