Dick Freebird bij 'zijn' Mazda MX-5. Die auto heeft 184 pk onder motorkap en achterwielaandrijving. Omdat alle auto's in de nieuwe Cup hetzelfde zijn, moet het verschil bij de coureur vandaan komen.
Dick Freebird bij 'zijn' Mazda MX-5. Die auto heeft 184 pk onder motorkap en achterwielaandrijving. Omdat alle auto's in de nieuwe Cup hetzelfde zijn, moet het verschil bij de coureur vandaan komen. (Foto: )

Racedagen met Rosmalense racer in Mazda MX-5 Cup

ROSMALEN/ZANDVOORT - Druk doende met zijn bedrijf Freebird Coated Aluminium heeft autocoureur Dick Freebird doorgaans nog weinig tijd over om te racen, maar tijdens de Jumbo Racedagen op zaterdag 18 en zondag 19 mei is hij weer op het circuit te vinden. De 33-jarige snelheidsduivel uit Rosmalen doet als rijder van hoofdsponsor Jumbo mee aan de eerste ronde van de nieuwe Mazda Mx-5 Cup, die dit jaar voor het eerst gereden wordt.

Normaal gesproken rijdt Dick voor het Jumbo-raceteam met een Porsche een aantal races in de Supercar Challenge. Maar omdat het kampioenschap op 18 en 19 mei niet in actie komt tijdens de Jumbo Racedagen, werd hem gevraagd of hij namens Jumbo wilde meedoen aan de eerste ronde van de Mazda MX-5 Cup. Dick vond een gaatje in zijn drukke agenda, had er zin in en zei volmondig ja op het verzoek.

Grote uitdaging
Inmiddels heeft hij de auto al eens getest. Dat was op het circuit van Zolder in België. "Het is een leuke auto om mee te rijden", zegt Dick. "Het is een uitdaging om met minder pk's ook hard te gaan. We rijden met 31 auto's die aan elkaar gelijk zijn. Dat maakt het een extra grote uitdaging om vooraan te rijden."

'Anders dan de Porsche'
Een voordeel voor Dick is dat de Mazda MX-5 een achterwielaangedreven auto is. Daar heeft hij veel ervaring mee. "Ik heb vroeger bovendien al eens met een BRL Light-auto op Zandvoort gereden en daarmee reed ik vergelijkbare rondetijden als met de Mazda. Dus ik heb wel een beeld bij wat voor auto het is en wat ik ervan kan verwachten." Dick komt uit voor V-Max Racing van Dick en Berry van Elk. Een uitstekend team dat de auto tiptop zal prepareren voor de twee races in Zandvoort. "Dat wordt echt heel anders dan met de Porsche, want die heeft natuurlijk veel meer vermogen. Maar dat wil niet zeggen dat het minder leuk is. Ik kijk ernaar uit."

Bedrijf gaat voor
Racen is leuk, maar zijn bedrijf Freebird Coated Aluminium gaat sowieso voor, stelt Dick. Het bedrijf produceert beplating voor caravans van met name Duitse productiebedrijven. Ook heeft het caravanplaten voor zestien caravanmerken op voorraad die voor schadeherstelbedrijven klaarstaan.

De racende Rosmalenaar is blij dat hij de tijd heeft gevonden voor de Jumbo Racedagen. "Ik heb het heel druk met ons bedrijf. Daardoor kan ik niet alle races van de Supercar Challenge meedoen en doe ik eenmalig mee aan de Mazda MX-5 Cup. Met de Porsche ga ik in de Supercar Challenge sowieso meedoen tijdens de Gamma Racing Days en tijdens de Finaleraces. Of ik tussen die races in nog een race kan rijden, moet we nog bekijken.

Hoe dan ook kan hij zich nu gaan opmaken voor een race tijdens de Jumbo Racedagen voor overvolle tribunes in Zandvoort. "Je snapt dat ik er heel veel zin in heb!"

Jumbo organiseert in samenwerking met Max Verstappen Management, Red Bull Nederland en Circuit Zandvoort op 18 en 19 mei de vierde editie van de Jumbo Racedagen op het historische circuit van Zandvoort. Aston Martin Red Bull Racing en haar coureurs Pierre Gasly en Max Verstappen zijn de grote publiekstrekkers tijdens dit familie-evenement. Meer informatie staat op www.circuitzandvoort.nl.

Meer berichten