Vughtenaar Ton van Leusden behaalde een maand geleden niveau Expert 4 in Krav Maga en behoort daarmee tot de elite van de Krav Maga.
Vughtenaar Ton van Leusden behaalde een maand geleden niveau Expert 4 in Krav Maga en behoort daarmee tot de elite van de Krav Maga. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Vughtenaar Ton van Leusden hoort bij elite Krav Maga

VUGHT - Begin april heeft Vughtenaar Ton van Leusden (49) niveau Expert 4 in Krav Maga gehaald. Hiermee hoort hij bij de elite van dit Israëlische zelfverdedigingssysteem en is hij een van de weinige instructeurs die alle specialisaties beheerst.

Na een carrière bij het Korps Mariniers, besloot Van Leusden een andere baan te zoeken. Een motorongeval gooide echter roet in het eten. "Mijn arm was zwaar gehavend, maar ik gaf niet op. Via een kennis kwam ik in aanraking met Krav Maga en hiermee kon ik verder. Na een paar trainingen heb ik gevraagd om een instructeurscursus te gaan doen en dat werd goedgekeurd. Na het ongeluk voelde ik me niet helemaal prettig meer en het was fijn om mezelf te leren verdedigen ondanks mijn beperking. Ik raakte bekend als de 'fighter with one arm', omdat ik mijn slechte arm toen nog niet goed kon gebruiken. Gelukkig heb ik daar nu nagenoeg geen problemen meer mee. Het mooie aan Krav Maga is dat het overal toe te passen is. Het heeft altijd een plus en er is altijd een oplossing te vinden."

Eigen school
Dertien jaar geleden startte de Vughtenaar zijn eigen school. "Meerdere mensen die samen met mij de instructeurscursus deden, begonnen een school en dat liep goed. Daarom besloot ik een keer een cursus te geven. Dat ging meteen goed en het werd een succesverhaal. Toen mijn school begon te groeien, heb ik mijn werk afgebouwd en nu is het een fulltime baan en geef ik zes dagen per week les. Deze school is onderdeel van Internationaal Krav Maga onder leiding van Gabi Noah."

"Het is een kleine bond in Nederland, maar staat internationaal vet op de kaart. Het voelt goed onder leiding van Gabi Noah. Deze man geeft na al die jaren nog steeds zelf les aan jonge kinderen. Dat vind ik zo mooi om te zien. Bij hem heb ik, in Israël, ook het examen voor Expert 4 gedaan. Dat niveau haal je niet zomaar. Eerst ben ik twee jaar lang gevolgd en beoordeeld en uiteindelijk gevraagd om examen te doen. Nu heb ik één van de hoogste levels op het gebied van onder andere instructie, techniek en eigen kunnen. Hierboven komt alleen nog niveau Expert 5."

Verdedigen
Krav Maga is een zelfverdedigingssysteem uit Israël. "Het is geen sport, want er zit geen competitie-element in. Je leert jezelf verdedigen en gaat daarbij net zo lang door tot het is afgelopen. Je doet er alles aan om in veiligheid te komen, op welke manier dan ook. In de lessen komt een stuk fitness terug, maar ook afweer en coördinatie. Ik geef, samen met collega-instructeurs, lessen aan kinderen en volwassenen. Bij de kinderen wil ik vooral respect meegeven en ze op een speelse manier weerbaarder en zelfverzekerder maken. Bij de volwassenen is het doel om gezamenlijk op een hoger niveau te komen. Er komen hier allerlei soorten mensen, maar iedereen voelt zich hier veilig en op zijn plek."

Meer informatie staat op kravmagabrabant.nl

Meer berichten