In Syrië was Hassan kleermaker, dus hier wil hij die draad weer oppakken. Bij de NaaiMeetup van Copernikkel vond Hassan een atelier waar hij weer achter de naaimachine kan plaatsnemen. Foto: Olaf Smit
In Syrië was Hassan kleermaker, dus hier wil hij die draad weer oppakken. Bij de NaaiMeetup van Copernikkel vond Hassan een atelier waar hij weer achter de naaimachine kan plaatsnemen. Foto: Olaf Smit (Foto: Olaf Smit)

Zelf kleding maken en vermaken bij NaaiMeetUp Boschveld

DEN BOSCH - Een broek of een rok nodig? Die kun je natuurlijk gewoon kopen. Er zijn winkels en boetieks genoeg. Maar als je je kleding nu eens zelf maakt? Helemaal naar je eigen idee? Dat zou toch geweldig zijn en ook een stuk goedkoper, zeker als je stoffen opnieuw gebruikt. De NaaiMeetUp van Copernikkel heeft alles wat je daarvoor nodig hebt: naaimachines, materialen en begeleiding.

Door Tjeu Cornet

Je vindt de NaaiMeetUp in een winkelpand vlakbij Copernikkel, aan de Copernicuslaan 324. Elke vrijdagochtend staat daar de koffie klaar. Iedereen kan er komen werken met de naaimachines en de nieuwe lockmachine. Er is ook een oude industriële machine die de naald door dikke stof jaagt. Kom gerust eens kijken en breng ook een lap stof mee; dan kan er samen iets moois van gemaakt worden.

Voorkom verspilling
De NaaiMeetUp is een initiatief van Leidi Haaijer. Zeven jaar geleden begon ze ermee in haar eigen atelier. "Kijk", zegt Leidi. "wij leven in een wereld van overvloed. Dan moet je je eigenlijk elke dag afvragen wat je werkelijk nodig hebt. Dat kan van alles zijn: van broek tot djellaba. Als je die zelf maakt, kun je een heel aparte maken, een die nog niemand heeft. En door materialen opnieuw te gebruiken, voorkom je verspilling en kost het minder geld. Ik wil mensen graag helpen zich op die manier de dingen aan te schaffen, die ze echt nodig hebben."

Vakman Hassan
Op vrijdagochtend verzamelen zich meestal zo'n tien vrouwen rond de naaimachines. Mannen zijn dun gezaaid. Tot voor enkele weken. Toen kwam Hassan binnenstappen. De gevluchte Syriër was benieuwd wat hier allemaal gebeurt. En niet zomaar. Hassan is kleermaker en wil dat beroep graag weer uitoefenen. Al moet hij even wennen aan zoveel vrouwen om zich heen. "Intussen", zegt Leidi, "kan zo'n vakman voor ons veel betekenen. En Hassan kan aan zijn eigen toekomst werken".

Workshop
Tijdens de bijeenkomsten op vrijdag blijken sommige vrouwen serieus verder te willen gaan met naaien. Voor hen is er op donderdagochtend de workshop 'Naaien van patroon'. In kleine groepjes leren zij gedurende vier lessen, een broek, rok of tuniek zelf maken. De begeleiding door Leidi en Selma is intensief. Maar dan schiet het ook op. Op donderdag naar de workshop, op vrijdagochtend even kijken hoe het ook alweer zat, en dan thuis verder werken totdat vier weken later die mooie broek klaar is. Julia is één van de deelnemers aan de workshop 'Naaien van patroon'. "Dit is mijn naaimachine", zegt ze, "maar ik weet niet hoe die werkt. Dat wil ik hier leren, zodat ik zelf kleren voor mijn kinderen kan maken". Ook Zaïnab heeft zich voor de workshop ingeschreven. "Ik wil chique kleren leren maken, voor mijzelf en mijn kinderen. Ik werk nu aan een bijzonder patroon dat ik van een collega heb gekregen", vertelt ze.

Meedoen
Wie zelf ook wil leren om kleding te maken is elke vrijdagochtend welkom bij de de NaaiMeetUp. Meedoen met de workshop 'Naaien van patroon' kan nog. De laatste workshop voor de vakantie begint op donderdagochtend 6 juni, met verder bijeenkomsten op 13, 20 en 27 juni. Aanmelden kan in de Copernikkel of bij Leidi Haaijer via project1@leidihaaijer.nl. Wie tegen vergoeding kleding wil laten repareren kan dat op dinsdag- en woensdagmiddag laten doen tussen 13.00 en 15.00 uur.

Meer berichten