Elke maand mogen twee Quiet-members komen lunchen bij PINXTJO'S. Uitbaatster Jolande: "Als members komen lunchen zeg ik altijd: pak lekker waar je zin in hebt en ga los!"
Elke maand mogen twee Quiet-members komen lunchen bij PINXTJO'S. Uitbaatster Jolande: "Als members komen lunchen zeg ik altijd: pak lekker waar je zin in hebt en ga los!" (Foto: )

Spaanse delicatessen voor Quiet-members

DEN BOSCH - Quiet Community wil armoede onder de aandacht brengen én verzachten. Dat doet zij door haar members iets aan te bieden wat ze zich normaal gesproken niet kunnen veroorloven, met behulp van sponsoren. Bijvoorbeeld een keer hippe Spaanse hapjes eten in hartje Den Bosch. Wanneer je elk dubbeltje om moet draaien, laat je deze uitjes schieten. Jolande van de Laar van PINTXJO'S brengt daar verandering in door voor members maandelijks een tafeltje te reserveren.

Jolande droomde al jaren van een eigen pintxosrestaurant, gevoed door haar grote liefde voor Spanje. Zo'n Spaanse bar vol verse hapjes waar je langs loopt om de lekkerste specialiteiten uit te kiezen. Maar het kwam er niet van. Zeker niet toen haar kinderen nog klein waren. Maar vorig jaar trok ze de stoute schoenen aan.

Nu of nooit
In de Ridderstraat in Den Bosch opende deze enthousiaste vrouw PINTXJO'S. Een compact restaurant, waar iedereen zich direct op zijn gemak voelt. Jolande: "Ik was 50 jaar en dacht: nu of nooit. De verse pintxos staan nog niet uitgestald op de bar, zoals in Spanje, maar het bestellen van de hapjes werkt hier in Holland net zo goed! Net als PINTXJO'S heerlijke Spaanse tapas, bereid door onze Spaanse kok."

Met liefde bijdragen
Frappant is dat Jolande amper de deuren van PINTXJO'S had geopend of ze bood al aan om Quiet te steunen. Een keer per maand lunchen twee Quiet-members kosteloos in haar restaurant. "Ik ken Yvette Hurkens van Quiet community goed, dus ik wist van het bestaan. Met liefde lever ik graag mijn bijdrage. Als members komen lunchen zeg ik altijd: pak lekker waar je zin in hebt en ga los!"

'Het kan ons allemaal overkomen'
"Dat ik meedoe", vervolgt Jolande, "heeft nog een bijzondere reden. Van dichtbij maakte ik mee hoe iemands leven op z'n kop staat als er geen geld is. Dan heb ik het over de mensen die door onvoorziene omstandigheden verzeild raken in akelige situaties. Ze kunnen er niet altijd iets aan doen. Overmacht, gebrek aan kennis, ziekte, een scheiding of een overlijden. In principe kan het ons allemaal overkomen. Zo ken ik een weduwe die per abuis toeslagen bleef ontvangen na het overlijden van haar man. Ze was zich er niet van bewust dat ze er geen recht meer op had. Haar man deed altijd alle financiën, wist zij veel. De belastingdienst trok aan de bel en ze moest heel veel geld terugbetalen. Niets aan te doen. Alleen had zij dat geld op dat moment niet."

Meer mogelijk dan je denkt
Jolande wil toch een positieve noot achterlaten. "Ik denk dat mensen niet bang moeten zijn om hulp te vragen, ook al begrijp ik dat het niet makkelijk is, doe het wél. Uiteraard aan familie en vrienden maar ook vanuit de gemeente zijn er regelingen. Bijvoorbeeld om kinderen te laten sporten. En zo zijn er nog meer tegemoetkomingen. Ga erop af, er is misschien meer mogelijk dan je denkt."

Ook roept Jolande andere Bossche ondernemers op om Quiet te steunen. "Het is vaak een kleine moeite. Maar ondertussen een groot gebaar waar je Quiet members echt heel blij mee maakt!"

Meer berichten