Albert Verlinde vormt met zijn zus Vivian onderdeel van het menselijke lint dat opstaat tegen kanker op woensdag 15 mei.  Verlinde heeft de ziekte van dichtbij meegemaakt. Foto: Roy Beusker
Albert Verlinde vormt met zijn zus Vivian onderdeel van het menselijke lint dat opstaat tegen kanker op woensdag 15 mei. Verlinde heeft de ziekte van dichtbij meegemaakt. Foto: Roy Beusker (Foto: Roy Beusker)

Albert Verlinde staat met zijn zus op tegen kanker: 'Voor hoop'

DEN BOSCH - Albert Verlinde staat op 15 mei tijdens de live tv-show Nederland staat op tegen kanker in het menselijk lint in Den Bosch. Samen met zijn zus Vivian neemt hij plaats voor hun lieve, attente vader, die twee keer kanker overwon. Albert: "Wat zou hij trots zijn dat wij daar in zijn stad staan voor KWF Kankerbestrijding. Als hij nog leefde was hij erbij gaan staan, zelfs als dat hem fysiek eigenlijk te zwaar voor hem was."

Bert Verlinde overleed op 85-jarige leeftijd aan ouderdom. "Hij was op." Maar op zijn 60e werd hij al geconfronteerd met kanker. "Nierkanker. Gelukkig was het ingekapseld. Hij is behoorlijk ziek geweest, maar hij werd uiteindelijk schoon verklaard. Tot hij op zijn 70e weer ziek werd. Dit keer bleek hij darmkanker te hebben. Toen dachten we eigenlijk allemaal wel dat het klaar was. Want, zoals mijn vader altijd zei, je kunt geen twee keer bingo hebben."

'Onzekerheid is martelend'
Niet alleen zijn vader, maar ook Albert, zijn moeder en zijn drie zussen gingen een verschrikkelijke tijd door. "Je voelt je zo machteloos. In een keer ben je niks meer. Je kunt er helemaal niks aan doen. Als je huis niet fijn is kan je verhuizen, als je baan niet bevalt kan je gaan solliciteren. Maar nu kan je er helemaal niks aan doen en ben je compleet overgeleverd aan de wetenschap en de medici. En je vecht constant met je gevoelens. Want aan de ene kant denk je 'we gaan ervoor', maar aan de andere kant is daar dat duiveltje dat roept dat je vader dood kan gaan. Die onzekerheid is martelend. Ik denk dat veel mensen weten wat ik bedoel."

Opstaan heeft zin
Maar Alberts vader kwam er gelukkig ook nu weer bovenop. "Kanker is een heel heftig woord. Maar het is niet automatisch een doodsoordeel. Daarom ga ik samen met mijn zus voor mijn vader staan. Voor hoop. Want door al het geld dat in onderzoeken wordt gestoken is de overlevingskans inmiddels veel groter. Opstaan tegen kanker heeft echt zin!"

Trots
Albert verwacht dat het heel confronterend is, om letterlijk stil te staan bij kanker. Maar hij denkt dat het ook heel mooi wordt om in de stad van zijn ouders te gaan staan. "Het waren echte Bosschenaren. Dus dat maakt het extra speciaal, dat we daar straks staan op de plek waar ze uitgingen, waar ze leefden, plezier maakten en winkelden. Ze zouden zo trots zijn ons daar samen te zien! Mijn vader droeg KWF zelf ook een warm hart toe. Met zijn verjaardag vroeg hij bijvoorbeeld geen cadeau, maar een donatie aan KWF. Ik vind het ook heel fijn om daar samen met mijn zusje Vivian te gaan staan. En er haakt misschien zelfs nog een zusje aan. Als BN'er lijkt het vaak of je alleen bent. Maar wij hebben dit echt sámen meegemaakt en er een nog sterkere band door gekregen."

Muziek
Het menselijk lint maakt deel uit van de tv-show Nederland staat op tegen kanker die op woensdagavond 15 mei vanaf 20.30 uur live vanaf de Parade wordt uitgezonden. De presentatie ligt in handen van Frits Sissing. Anita Meyer, Milow, Davina Michelle, Stef Bos en Glennis Grace treden op. Iedereen is daarbij van harte welkom en kan vanaf 19.00 uur op het plein terecht om een goed plekje te bemachtigen! De live-show duurt tot 22.00 uur. Wie woensdag 15 mei met onder meer Albert Verlinde in het menselijk lint wil staan, kan zich aanmelden op kwf.nl.

Meer berichten