Saskia Byvanck en Marco van Geffen zijn namens het JBZ nauw betrokken bij het beLeef festival en de open dag. Rode draad is het gezondheidswelzijn en de Positieve Gezondheid waarin de mens centraal staat.
Saskia Byvanck en Marco van Geffen zijn namens het JBZ nauw betrokken bij het beLeef festival en de open dag. Rode draad is het gezondheidswelzijn en de Positieve Gezondheid waarin de mens centraal staat. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Open dag van Jeroen Bosch Ziekenhuis met beLeef Festival

DEN BOSCH - Het Jeroen Bosch Ziekenhuis houdt van 16 tot en met 19 mei het beLeef festival waarin gezondheidswelzijn centraal staat. Onderdeel van het festival is de open dag nieuwe stijl, die op zaterdag 18 mei plaats vindt. Niet in het ziekenhuis, maar bij de Parade in het centrum van de stad.

Door Lisette Broess-Croonen

Saskia Byvanck en Marco van Geffen zijn nauw betrokken bij het festival. "Rode draad van het festival is het gewaagde doel dat het JBZ zichzelf heeft gesteld: In 2025 geven alle mensen in Den Bosch en omstreken hun gezondheidswelzijn het hoogste cijfer van heel Nederland. Het concept Positieve Gezondheid sluit hier goed bij aan. Daarin staat de mens en wat voor hem of haar belangrijk is in het dagelijkse leven centraal. We willen het gesprek aangaan over bijvoorbeeld kwaliteit van leven, zingeving, meedoen en dagelijks functioneren in plaats van dat we ons alleen richten op lichamelijke functies. Iemand is immers niet alleen zijn ziekte."

"Ieder gesprek zou kunnen beginnen met de vraag; 'Hoe gaat het met je en wat is op dit moment belangrijk voor je?'", leggen de twee  Zodoende willen we zorg bieden die in het leven van de mensen past, samen met onze (zorg)partners in de regio én met de mensen die belangrijk zijn in het leven van onze patiënten. We hebben inmiddels mooie ervaringen opgedaan die we graag willen laten zien en laten beleven."

JBZ draait door
De open dag die onderdeel is van het festival is anders dan anders. "Normaal hadden we een open dag op de boulevard van het ziekenhuis met standjes met info. Dit keer vindt de open dag plaats op en rondom de Parade. We zetten in op het brengen van belevenissen. Daarvoor nemen we wat vrienden mee, zoals Farent, GGD, Vanzelfsprekend en de gemeente. In het Theater aan de Parade kan je op verschillende manieren in de schoenen staan van mensen die iets aan hun gezondheid mankeren. Er is een Collegetour met medisch specialisten, een regiescène om het ideale spreekuur te bepalen en onze eigen versie van DWDD: Het JBZ Draait Doorrr... Ook is er een kinderplein met Heel Holland Verpleegt, Kwistjedatje en Friet of Niet. Buiten op de Parade gaat het meer om bewegen, zingeving en meedoen. Er is daarbij veel aandacht voor sport en cultuur. Vrienden die op de Parade meedoen, zijn onder meer Dukebox, Sport Approved, de New Heroes en 's-Port."

Symposium
Een ander onderdeel van het festival is een symposium voor genodigden. "Dat zijn onze zorgpartners in de regio, maar ook patiënten en instanties als de gemeente 's-Hertogenbosch. We werken intensief samen op het gebied van Positieve Gezondheid. Het symposium staat dan ook in het teken van samenwerking. We hebben inspirerende sprekers uitgenodigd en er is een ludiek element. Partners krijgen een snelcursus 'flirten' om de samenwerking verder te versterken.

Voorstelling
De rode draad van het festival komt ook terug in de voorstelling 'Dokter wat doet u nu?' van de musicalvereniging van het ziekenhuis, Theabelle. "Onze musicalvereniging bestaat dit jaar 25 jaar en daarmee zijn ze uniek in Nederland. Ook in hun voorstelling van dit jaar komt ons gewaagde doel terug, alleen dan op een grappige manier." De voorstelling is alle vier de dagen te zien. Kaarten kosten 20 euro en kunnen gekocht worden via de website van Theater aan de Parade.

Meer berichten