Merel de Nijs speelt in de voorstelling 'De ronde van '43' de rol van Roosje, we noemen haar Elsje, een Joods meisje dat op zoek moet naar een veilig onderduikadres, daarbij geholpen door Theo.
Merel de Nijs speelt in de voorstelling 'De ronde van '43' de rol van Roosje, we noemen haar Elsje, een Joods meisje dat op zoek moet naar een veilig onderduikadres, daarbij geholpen door Theo. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Ka-Thé speelt in Vughts Novalis oorlogdrama 'De ronde van '43'

VUGHT - In de theaterzaal van Stichting Novalis is op vrijdag 3 mei een bijzonder oorlogsdrama te zien. Toneelvereniging Ka-Thé staat op de planken met een benefietvoorstelling van 'De ronde van '43', over Theo die onderdak moet vinden voor het Joodse meisje Roosje.

Door Lisette Broess-Croonen

Merel de Nijs (18) speelt al voor de derde keer Roosje, die Elsje genoemd wordt. "We hebben dit stuk al twee keer eerder gespeeld. De eerste keer was ik veertien en was ik zelf nog echt een kind. Toen kwam het onschuldige van een kind nog beter over dan nu. Je weet wel waar je het over hebt, maar nog niet precies. Nu weet ik er zelf wél meer over en dat maakt het wel wat lastiger. Ik heb wel het gevoel dat ik Roosje nu beter begrijp, omdat ik iedere keer nieuwe inzichten krijg als ik het stuk speel. In mijn ogen is ze een slim en dapper kind. Ze houdt zich constant groot. Ik hoop dat ik in die omstandigheden net zo dapper zou zijn als zij."

Benefiet
Voordat ze de eerste keer als Roosje op het podium stond, is Merel zich meer gaan verdiepen in de oorlog. "Ik was met school al eens bij Kamp Vught geweest, maar toen keek er toch anders naar. Nu stond ik bij het kindermonument en zag daar een paar Roosjes op staan. Dat doet toch wat met je. Het voelt dan ook als een eer om deze rol te mogen spelen, als een soort eerbetoon aan al die kinderen." En met deze voorstelling helpt ze Kamp Vught zelf ook. De voorstelling is een benefietvoorstelling voor de uitbreiding van het herdenkingscentrum.

Persoonlijke voorstelling
De studente aan het KWIC, kwam bij de toneelvereniging toen ze dertien jaar was. "Ze hadden een jong meisje nodig voor een rol en mijn tante heeft mij toen gevraagd. Ik wilde eigenlijk de dansopleiding gaan doen, maar kwam er op dat moment achter dat ik theater veel leuker vind. Een jaar later kwam de rol van Roosje. Ka-Thé wilde altijd al een oorlogsverhaal spelen en één van de spelers had het boek 'De ronde van '43' gelezen en bewerkt voor toneel. Het is echt onze eigen versie van het verhaal. Samen met Theo gaat Roosje bij verschillende huizen langs om onderdak te vinden. Daarvoor zijn we op zoek gegaan naar verhalen uit de dorpen waar we het stuk spelen. In deze versie komen dus ook verhalen uit de oorlog terug die in Vught gebeurd kunnen zijn. Door die verhalen is het echt een persoonlijke voorstelling die op het publiek is afgestemd."

'De ronde van '43' is op 3 mei te zien bij stichting Novalis aan de Industrieweg 9c in Vught. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en kunnen gekocht worden via www.nmkampvught.nl of bij de Bruna-vestigingen in Vught.

Meer berichten