Myrthe staat woensdag 15 mei op voor haar overleden vriendin Lieke (links). Die zou op die dag haar 41e verjaardag vieren, maar het mocht niet zo zijn. Lieke overleed aan uitgezaaide eierstokkanker.
Myrthe staat woensdag 15 mei op voor haar overleden vriendin Lieke (links). Die zou op die dag haar 41e verjaardag vieren, maar het mocht niet zo zijn. Lieke overleed aan uitgezaaide eierstokkanker.

Myrthe staat op voor Lieke: 'Ze zou deze dag 41 worden'

DEN BOSCH - Precies op 15 mei zou Lieke, een van de beste vriendinnen van Myrthe Blankers (35) uit Den Bosch, 41 zijn geworden. Het is de eerste verjaardag die Myrthe zonder haar goudeerlijke, grappige vriendin moet doorbrengen. Daarom neemt zij samen met haar vrouw Annafrans op deze dag met een foto van Lieke plaats in het menselijk lint van de live tv-show Nederland staat op tegen kanker. Om hun lieve vriendin te eren, maar ook om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Myrthe: "Lieke zou lachen en zeggen: 'Kijk hun opeens de activist uithangen.' Want eigenlijk was zij dat." 

Drie-eenheid Myrthe, Lieke en Emmy leerden elkaar in hun studentenhuis kennen en brachten ook na hun studie nog regelmatig hele weekenden met elkaar door. Ze deelden altijd lief en leed. "Lieke had een enorm grote kinderwens maar was toen nog vrijgezel. Dus ze besloot voor een spermadonor te gaan. Maar dat lukte maar niet. Ook niet toen ze voor een ei- en zaadceldonatie ging, of toen ze het nog eens met de liefde van haar leven die ze later ontmoette probeerde. Dat voelde rot, want bij ons was het wel gelukt en we waren zelfs al bezig met een tweede kindje. Maar ze wilde evengoed overal van op de hoogte blijven. Terwijl wij aan het afwachten waren of de inseminatie gelukt was, was zij aan het wachten op de uitslag van een onderzoek naar de reden waarom de zwangerschap bij haar maar niet lukte. Wij kregen positief nieuws. Zij kreeg het vreselijke bericht dat ze uitgezaaide eierstokkanker had. Toen onze zoon Jeppe geboren was, had zij er een zware operatie en negen maanden chemo op zitten en leek ze schoon te zijn. Maar ze kreeg in april vorig jaar weer enorme pijn en de kanker bleek toch terug te zijn gekomen. Dit keer konden ze haar niet meer helpen."

Alleen familie en vriend
De vriendinnen konden het niet geloven. "Ze straalde juist weer en zag er enorm goed uit! En we zouden samen in het bejaardentehuis onze studententijd nog eens dunnetjes overdoen. Maar vanaf toen ging het hard. Ze had zoveel pijn dat ze het niet eens meer met ons kon delen. Ze wilde alleen haar familie en vriend nog zien. Maar in juli had ze opeens weer veel energie en mochten we een dagje langskomen. Dat was zó fijn! We hebben heel veel gelachen. Alsof het allemaal weer normaal was. Helaas was ze de volgende dag weer helemaal op en vier dagen later overleed ze." 

Opstaan tegen kanker
"Nu Lieke er niet meer is besef ik pas dat we zóveel met elkaar deelden. Ik heb nog elke dag de neiging om haar te appen. Ik overleg in mijn hoofd nog steeds alles met haar en gelukkig kan ik vaak haar antwoord bedenken. Ik weet ook zeker dat ze het fantastisch zou vinden dat we in haar naam opstaan tegen kanker. Want ze zette zich zelf ook keihard in voor kankerbestrijding en was ervan overtuigd dat als de wetenschap iets verder was haar leven gered had kunnen worden. We willen er dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit anderen gespaard blijft en hopen dat heel Den Bosch en omstreken ons steunt en bij ons in het lint komt staan", zegt Myrthe.

Het lint
Het menselijk lint loopt op woensdagavond 15 mei vanaf de Parade dwars door het centrum van Den Bosch. Wil jij ook plaatsnemen in het lint en onderdeel zijn van de live tv-show van KWF Kankerbestrijding? Meld je dan aan op via de website van Nederland Staat Op: www.kwf.nl/nlstaatop. Deelname kost 10 euro.

Meer berichten