Henk Engel (links) staat met zijn bevriende collega's voor zijn vriend Rien.
Henk Engel (links) staat met zijn bevriende collega's voor zijn vriend Rien. (Foto: KWF Kankerbestrijding)

Engel staat op tegen kanker

DEN BOSCH - Den Bosch vormt woensdag 15 mei het middelpunt van het live tv-programma Nederland staat op tegen kanker. Henk Engel is een van de Bosschenaren die letterlijk stil gaat staan bij de impact van kanker. Tijdens de liveshow zullen honderden mensen een menselijk lint vormen dwars door de binnenstad van Den Bosch. Hiermee eren of steunen ze niet alleen hun dierbare, maar halen ze ook sponsorgeld op voor doorbraken in onderzoek naar kanker.

Ook de vrijwillige gastheren Blauwe Engelen helpen mee en staan op. Zo komt Henk Engel (een toepasselijke achternaam) staan voor zijn goede vriend Rien van de Pas, die hij begin maart heeft verloren aan kanker. Henk: "We hebben elkaar zo'n vijftien jaar geleden op een feestje ontmoet. Iemand zou ons eigenlijk op komen halen maar die liet het afweten. Toen boden Rien en Ansje aan om ons naar huis te brengen en hebben we daar meteen maar een borrel genomen. Het was ontzettend gezellig!"

Kwaliteit van leven
Helaas werd vorig jaar oktober een kankergezwel met uitzaaiingen in zijn darmen geconstateerd en koos hij in maart dit jaar voor euthanasie. "Het was vooral voor zijn vrouw en zoon vreselijk moeilijk om hem te laten gaan. Maar de kwaliteit van leven, welke voor hem oh zo belangrijk was, was helemaal verdwenen. Een week voordat ik hoorde dat Nederland staat op tegen kanker in Den Bosch plaats gaat vinden hebben we hem begraven. Dus toen ik over het menselijk lint hoorde was er geen enkele twijfel over voor wie ik daar wilde staan. Ik weet zeker dat Rien dit heel graag zou willen. Hij wilde bij zijn uitvaart ook geen bloemen, maar een donatie aan KWF Kankerbestrijding."

Te laat
Henk komt zelf uit de gezondheidszorg. "Ik weet dat we al heel ver zijn in kankeronderzoek. Maar Rien konden ze niet meer helpen, voor hem was het te laat. Ik hoop door in het lint te gaan staan bij te kunnen dragen aan genezing voor iedereen die kanker krijgt. En ik doe het dus ook voor Rien. Die zou daar zo trots op zijn! Ook zijn vrouw Ansje en zijn zoon Frank staan hier volop achter en vinden het fantastisch dat we dit in ieder geval nog kunnen doen." De trotse Bosschenaar hoopt dat zoveel mogelijk mensen hem zullen vergezellen in het lint. "Ik vind het geweldig dat de live tv-show wordt opgenomen vanuit Den Bosch en hoop dat het een enorm succes wordt!

Nicolette Kluijver is de aanvoerder van het lint en zal als allereerste opstaan tegen kanker. Ook Henry Schut, Dennis Weening en Albert Verlinde zijn erbij. Wie naast ze wil staan, kan zich à 10 euro inschrijven op kwf.nl/nlstaatop. De uitzending Nederland staat op tegen kanker, de tv-show van KWF Kankerbestrijding en de AVROTROS, wordt woensdag 15 mei vanaf 20.30 uur uitgezonden vanaf de Parade op NPO 1.

Meer berichten