Frederieke van Ierland (15) uit Vught staat in de Noord-Brabantse finale van de Kunstbende. Ze zingt en speelt haar eigen liedje 'Still'.
Frederieke van Ierland (15) uit Vught staat in de Noord-Brabantse finale van de Kunstbende. Ze zingt en speelt haar eigen liedje 'Still'. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Kunstbende: podium voor talenten

VUGHT - Pas twee jaar geleden kocht ze haar eerste gitaar en nu staat de Vughtse Frederieke van Ierland (15) al in de provinciefinale van de Kunstbende. "Ik wil zeker verder in de muziek. Muziek versterkt emoties en helpt ze te verwerken."

Door Lisette Broess-Croonen

Zingen deed ze al haar hele leven en ook speelde ze dwarsfluit, maar pas sinds ze de gitaar heeft ontdekt, is haar muzikale carrière op gang gekomen. "Ik had vroeger mijn stem nooit echt onder controle, die is zich pas later gaan ontwikkelen. En ik speelde wel dwarsfluit, maar daar kan je geen eigen liedjes voor schrijven. Twee jaar geleden kocht ik een ukelele en een jaar later een gitaar en daar schrijf ik nu ook eigen liedjes voor. Sinds dit jaar volg ik ook de vooropleiding van de Rockacademie en als ik straks het gymnasium heb afgerond wil ik zeker een muziekopleiding gaan volgen. Ik wil vooral performen en mijn liedjes overbrengen."

Emotie
"Ik houd van heel veel soorten muziek. Elke emotie is in muziek terug te vinden. In mijn eigen liedjes komen vooral jazz en Indie terug. De teksten van de liedjes die ik schrijf, komen altijd spontaan in me op. Ze gaan meestal over dingen ik heb meegemaakt of over gevoelens. Zo gaat 'Still' over een relatie of vriendschap die niet helemaal lekker loopt. En hoewel die andere persoon op het moment niet zo aardig is, weet je dat je er altijd voor diegene zal zijn. Met dat liedje ben ik ook in de finale van Noord-Brabant terecht gekomen. Volgens de jury bleef mijn liedje hangen en is het een relaxed en dansbaar nummer. Ook vonden ze mijn kopstem mooi."

Optreden
Vorig jaar deed de jonge muzikante ook al mee aan de Kunstbende, maar toen kwam ze niet verder. "Mijn leraar kunst vroeg me of ik niet mee wilde doen aan de expositie van de Kunstbende met mijn schilderijen. Maar toen ik zag dat je ook met muziek mee kon doen, vond ik dat nog veel leuker. Ik ben toen niet door de selectie gekomen, maar als de Kunstbende merkt dat je enthousiast bent, houden ze contact. Mijn auditie van vorig jaar was mijn eerste optreden ooit, maar nu heb ik zelfs al op enkele festivals gespeeld, waaronder Festival Boulevard. En ik treedt tegenwoordig regelmatig op in barretjes tijdens open podia. In een jaar tijd is het super snel gegaan."

Finale
Komende zondag strijdt de Vughtse in Poppodium 013 in Tilburg om een plek in de landelijke finale. "Ik heb er echt heel veel zin in. De mensen van de Kunstbende zijn zó lief en fijn om bij te zijn. Ze willen echt dat je je talenten laat zien. Ik kijk er dan ook vooral naar uit om weer met die mensen te zijn. Ik speel ook in deze finale het liedje 'Still'. Een maand geleden heb ik dit nummer ook uitgebracht op Spotify en het is al meer dan negenduizend keer geluisterd en de reacties zijn heel goed. Iedereen kan kaartjes kopen om zondag te komen kijken."

Meer berichten