De Vughtse bibliotheek heeft tijdens de verkiezing 'Beste Bieb van Nederland' de tweede plaats gehaald. De bibliotheek wil alle stemmers hartelijk bedanken voor hun stem! Foto: Jeroen Pulles.
De Vughtse bibliotheek heeft tijdens de verkiezing 'Beste Bieb van Nederland' de tweede plaats gehaald. De bibliotheek wil alle stemmers hartelijk bedanken voor hun stem! Foto: Jeroen Pulles. (Foto: Jeroen Pulles)

Vughtse bieb tweede in strijd om 'beste bieb'

VUGHT - Bibliotheek Vught heeft de tweede plaats behaald bij de verkiezing van de 'Beste Bibliotheek van Nederland'. Een knappe prestatie voor de bieb die volgens de jury stevig verankerd is in de lokale gemeenschap.

Door Lisette Broess-Croonen

De uitslag werd bekend gemaakt aan het einde van het bibliotheekcongres. Volgens woordvoerder Nadzja van der Knaap was het een nek-aan-nek race met winnaar Leeuwarden. "Het was echt een close call. De vakjury was lovend over Vught, maar de publiekstemmen gaven uiteindelijk de doorslag. We hebben onze bibliotheek in ieder geval wel goed op de kaart gezet."

'Leuk uitje'
De mensen die op bibliotheek Vught hebben gestemd, hebben hartverwarmende reacties gegeven. 'Onze puberzoon gaat er graag - en uit zichzelf! - heen om te leren. 'De sfeer is er zo fijn', zegt ie. Nou, dat verdient een prijs!'. Een ander zegt 'Onze bibliotheek in Vught is een fantastische bibliotheek. Ik ga erheen voor mijn plezier. Lezen, een boek uitkiezen, een kopje koffie, even bij de wisselende tentoonstelling kijken. Kortom een leuk uitje!'. En een derde: 'Prachtig hergebruik van een beeldbepalend pand. Historie en toekomst komen uitnodigend samen in een verrassend en aangenaam interieur. Wat een heerlijk gebouw. Wat een prachtige bibliotheek.'

Vrijwilligers bedankt
Het idee van de wedstrijd is volgens Van der Knaap om het publiek te laten zien dat bibliotheken er in deze tijd nog steeds toe doen en het waard zijn om in stand te houden. "Een jury koos uit alle inzendingen de zes bibliotheken die naar de finale zijn gaan. Onze bieb en DePetrus, waar de bieb gevestigd is, staan goed aangeschreven. Het is een goede bibliotheek die echt van deze tijd is. De jury was onder andere erg te spreken over de hoeveelheid aan activiteiten en aan het goed geïnformeerde personeel. We hebben bij deze verkiezing ook veel gehad aan onze vrijwilligers. De gastheren en -vrouwen van DePetrus zijn geweldige ambassadeurs geweest. En natuurlijk zijn we heel erg blij met alle mensen die op ons gestemd hebben. Die willen we hartelijk bedanken!"

Meer berichten