Hélène Kuiters is respijtzorger of, zoals ze dat zelf noemt, 'ontzorgverlener'. Zo kunnen mantelzorgers ook van hun vrije tijd genieten.
Hélène Kuiters is respijtzorger of, zoals ze dat zelf noemt, 'ontzorgverlener'. Zo kunnen mantelzorgers ook van hun vrije tijd genieten. (Foto: )

Zorg voor die ander én voor jezelf

DEN BOSCH - MEZZO, de vereniging voor zorgverleners definieert mantelzorg als volgt: 'Zorgt u onbetaald meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner, kind, familielid of vriend? Dan bent u een van de 4 miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is.' Mezzo constateert ook dat '10-17 procent van deze bezorgers overbelast is met gevolgen voor zichzelf en voor de patiënt 'die zo niet veilig ziek kan zijn'.

Door Ad Pijnenburg

Die druk van voortdurende eenzijdige aandacht voor die ander, kan op de duur lijden tot eenzaamheid en overbelasting. Het is verstandig om voor overbelasting te waken en te zorgen dat de mantelzorger meer tijd voor zichzelf kan vrijmaken. Daar zijn al initiatieven voor ontstaan zoals het verlenen van de zogenaamde 'respijtzorg' in organisatieverband zoals 'Saar aan huis' of op individueel initiatief als vrijwilliger of als ZZP'er.

Meer vrije tijd
Tot deze laatste behoort ook de Bossche Hélène Kuiters: "Ik noem mij geen respijtzorger maar 'ontzorgverlener'. Ik merk ook de noodzaak bij mantelzorgers voor meer vrije tijd. Ik wil daarbij helpen door hen tijdelijk in de uitvoering bij te staan. Dit gaat per uur of langer en zelf structureel. Het helpen kan in een thuissituatie over allerlei zaken gaan van helpen bij het wassen en aankleden, een wandeling of een goed gesprek."

Eenzaamheid
Vooral dat laatste is een punt van zorg. Het gemis aan sociale contacten leidt tot eenzaamheid. Een goed gesprek, hoe simpel ook kan voor velen een welkome afleiding zijn. Hélène: "Ik heb meegemaakt dat een zeer intelligente heer steeds een groepje jongeren in zijn woning toeliet die daar misbruik van maakte zelfs tot het stelen van zaken toe. Hoewel de man dat best wist was zijn uitleg 'dat hij daardoor in ieder geval uit zijn isolement werd gehaald'.

Glimlach
"In mijn werk richt ik mij nu specifiek om mensen uit hun isolement te halen", zegt Hélène. "Dementie is daar een goed voorbeeld van, ook bij hen die zwaar dementerend zijn. Met een '1 op 1 gesprekjes' krijg ik die glimlach weer terug. Niet vragen naar gisteren, want dan raakt men in de war. Ik praat met hen in het nu, spreek ze aan op hun intelligentie wat zorgt voor terugkrijgen van eigenwaarde. Daarmee bouw ik aan een vertrouwensband en dat doet goed. Verder werk ik graag met kinderen en jongeren."

Waardering
Voor mantelzorgers hebben gemeenten de mogelijkheid hen te belonen met een 'mantelzorgwaardering'. Die kan bestaat uit een financiële tegemoetkoming, een mantelzorgpas die korting geeft of door waardering via groepsactiviteiten. Informatie daarover is te vinden op de website van de gemeente.

Meer berichten