Kunstenaar Cindy de Graaff en Melanie Hoekstra openen een kunstcafé voor mensen met een smalle beurs. Foto: Wendy van Lijssel
Kunstenaar Cindy de Graaff en Melanie Hoekstra openen een kunstcafé voor mensen met een smalle beurs. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Kunstcafé XS voor de smalle beurs

BERLICUM – Voor mensen met een smalle beurs in de gemeente Sint-Michielsgestel hebben kunstenaar Cindy de Graaff en Melanie Hoekstra uit Berlicum de handen ineengeslagen voor het openen van Kunstcafé XS op zaterdag 20 april van 10.00 uur tot 12.00 uur in De Moerkoal in Middelrode én Kunst Kids voor basisschooljeugd vanaf 7 jaar op dinsdag 7 mei van 15.30 uur tot 17.00 uur op Basisschool De Kleine Beer in Berlicum. Doelstelling is om in een ontspannen sfeer gezellig met elkaar creatief aan de slag te gaan. Deelname is kosteloos, maar in verband met de nodige materialen is aanmelden verplicht.

Door Wendy van Lijssel

Cindy de Graaff is kunstenaar. Ze volgde de kunstacademie en is afgestudeerd docent beeldende vakken. Ze verzorgt onder andere workshops op scholen en eens in de maand organiseert ze een crea avondje in een plaatselijke horecagelegenheid. "Dat is hartstikke gezellig. Onder het genot van een drankje en muziek wordt er dan geschilderd. Iedereen kan eraan deelnemen. Je hoeft niets mee te nemen en eigenlijk ook niet creatief te zijn. Ik zorg voor de materialen, begeleidt alles en je gaat geheid met een mooi schilderij naar huis", vat ze het samen.

Daar ontmoette ze enige tijd geleden plaatsgenoot Melanie Hoekstra. Zij is creatief, kreeg de avond cadeau en genoot ervan. "Het was écht heel fijn en ontzettend leuk om te doen. Iedereen was lekker aan het schilderen, er werd volop gekletst over van alles en nog wat en het was al met al, een heerlijk avondje uit", blikt Melanie terug.

'Er even er helemaal uit'
In een gesprek met Cindy gaf ze aan, graag nog eens terug te komen, maar daar de financiële middelen niet voor te hebben. Het raakte genoemde en zette haar aan het denken. "Ik vind het schrijnend dat mensen zoals Melanie door hun financiële situatie op een eiland komen te zitten terwijl het voor hen juist goed is om er eens even helemaal uit te zijn", vertelt ze.

Lekker fröbelen
Ze nodigde Melanie uit om met haar mee te denken en in overleg met- en dankzij de gemeente Sint-Michielsgestel openen de dames Kunstcafé XS en Kunst Kids. Ze benadrukken dat het in beide gevallen alleen geopend is voor volwassenen en kinderen, die dat, zoals in het geval van Melanie, niet kunnen betalen, maar zo, een ochtend en in het geval van de kinderen, een middag er even helemaal uit kunnen zijn want dát is waar het tweetal op uit is. "We willen gewoon lekker gaan fröbelen. Met de volwassenen gaan we schilderen en met de kinderen gaan we van alles doen. Niemand hoeft zijn ellende bij ons op tafel te smijten. We doen dit vooral om mensen een paar uur uit hun bezig te laten zijn met helemaal iets anders."

De dames weten dat het voor mensen die het financieel zwaar hebben, het soms moeilijk vinden om daar vooruit te komen. De dames: "Dat is nergens voor nodig. Het kan iedereen overkomen." Aanmelden kan via Hoek72@gmail.com.

Meer berichten