Een Duitse scherpschutter zit klaar in zijn loopgraaf om met dodelijke precisie de vijand aan te vallen en uit te schakelen.
Een Duitse scherpschutter zit klaar in zijn loopgraaf om met dodelijke precisie de vijand aan te vallen en uit te schakelen. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Loopgravenstelsel WOI in Den Bosch

DEN BOSCH - Ruim tweehonderd meter aan Duitse, Franse en Engelse loopgraven midden in Den Bosch. Sinds afgelopen weekend is het Educatief Experience Center Eerste Wereldoorlog geopend aan de Poeldonkweg. Een plek waar je je even waant op een slagveld in de Eerste Wereldoorlog.

Door Lisette Broess-Croonen

'Medic, medic', klinkt het op het slagveld, waar een jonge Amerikaanse soldaat is geraakt door een scherpschutter van de Duitsers. Verschillende re-enactors zorgden voor de ultieme beleving tijdens het openingsweekend van het Educatief Expercience Center Eerste Wereldoorlog. Zelfs een groep Franse re-enactors maakte zijn opwachting in Den Bosch, waar de geschiedenis weer even tot leven kwam en de soldaten zelfs in de loopgraaf overnachtten. Na de officiële opening op zaterdag, kon zondag het publiek kennis maken met het nieuwe belevingscentrum en de reacties waren enthousiast.

Honderden meters loopgraaf
Klaas van Eijkeren en Pieter Pronk zijn de bedenkers van het project en werkten het met nog drie anderen uit. "Een aantal jaren geleden had ik hier loopgraven aangebracht voor mijn film 'Patria', het waargebeurde verhaal over een Nederlander die aan Franse zijde meevocht in de Eerste Wereldoorlog." vertelt Van Eijkeren. "Ik had het daar een keer over met Pieter en die vroeg of die loopgraven er nog lagen, want hij zag hier wel een mogelijkheid om meer mee te doen. De loopgraven lagen er niet meer, maar die hebben we gewoon opnieuw gegraven. In december is de kraan in de grond gegaan en na een paar maanden graven, hebben we nu ruim tweehonderd meter aan loopgraven liggen. Daarmee hebben we het enige loopgravensysteem in Nederland, waarbij bezoekers duidelijk het verschil kunnen zien tussen de Duitse, Engelse en Franse loopgraven."

Genoeg belangstelling
Pronk, die naar eigen zeggen geïnteresseerd is in alles wat met geschiedenis en archeologie te maken heeft, is erg trots op het resultaat. "Met maximaal vijftien man hebben we hier aan gewerkt, voornamelijk op de zaterdagen. En we hebben de ambitie om het belevingscentrum nog groter te maken, maar dat gaat stap voor stap. Het staat nu nog in de kinderschoenen, maar we willen graag ook nog een binnenruimte realiseren met een stuk expositieruimte, maar vooral ook een podium voor lezingen, filmvertoningen en dergelijke. Belangstelling is er in ieder geval al genoeg. Een hoop scholen uit de omgeving hebben zich al aangemeld en ook andere partijen willen graag met ons samenwerken. We hebben dan ook iets neergezet dat echt uniek is in Nederland."

Educatief
Het belevingscentrum is met name bedoeld voor scholen en groepen geïnteresseerden. "We zijn niet dagelijks open." leggen Van Eijkeren en Pronk uit. "We richten ons vooral op scholen, met name de derde klassen, waarbij de WOI behandeld wordt. Tijdens de rondleidingen willen we de leerlingen een klein beetje willen laten ervaren hoe het toen was. Zo geven we ze bijvoorbeeld een zware rugzak mee waarmee ze door de loopgraven moeten rennen. Zo ervaren ze iets meer hoe een soldaat het in die tijd meemaakte."

"We willen ook graag met sensoren gaan werken waarbij leerlingen 'af zijn' als ze door een sniper worden geraakt, want snipers waren een groot gevaar in de loopgraven. We proberen zo veel mogelijk ervaring te creëren, want we zijn geen museum maar een belevingscentrum. De educatie is voor ons het belangrijkste. Dat betekent niet dat andere mensen onze loopgraven nooit kunnen bezoeken. Door het jaar heen zullen er zeker enkele publieksdagen zijn, waarbij iedereen welkom is."

www.eecwo1.nl

Meer berichten