Plebaan Vincent Blom steekt samen met waarnemend jeugdburgemeester Florien Sleutjes het herdenkingsvuur aan. Dat vuur blijft branden tot de herdenking in oktober branden in de Sint-Jan. Foto: Henk van Esch
Plebaan Vincent Blom steekt samen met waarnemend jeugdburgemeester Florien Sleutjes het herdenkingsvuur aan. Dat vuur blijft branden tot de herdenking in oktober branden in de Sint-Jan. Foto: Henk van Esch (Henk van Esch Fotografie)

Paasvuur en vrijheidsvlam voor vrijheid en verbinding

DEN BOSCH - Bisschop Gerard de Korte steekt zaterdag 20 april op de Parade een vuur aan, om Pasen symbolisch in te luiden. Met het evenement Vuur op Parade wil het Beraad van Kerken stilstaan bij wat men verbindt en hoop geeft. Een aantal meter verderop, in de Sint-Jan, brandt een ander vuur: het vrijheidsvuur dat onlangs op de fiets uit Wales gehaald is.

Dat vuur is in Wales opgehaald, om de start van de viering van 75 jaar vrijheid te markeren in Den Bosch, bevrijd door Welshman. Begin april stapten Bossche ambtenaren op de pedalen om 650 kilometer te fietsen en het bevrijdingsvuur mee terug naar Den Bosch te nemen. Daar is het vuur door het stadsbestuur en alle kernen in de Sint-Jan overhandigd aan het parochiebestuur. Vanaf dat moment brandt het bevrijdingsvuur permanent in de Sint-Janskathedraal tot en met de week van de herdenking in oktober.

Terwijl in de Sint-Jan het bevrijdingsvuur brandt, wordt de Parade zaterdag 20 april tussen 20.00 en 21.00 uur verlicht door een paasvuur. Predikant Erica Scheenstra leidt het uur in en Franneke Hoeks van de San Salvator gemeenschap vertelt een verhaal. Nadat bisschop De Korte het vuur heeft ontstoken, nemen vertegenwoordigers van kerken en geloofsgemeenschappen het vuur via een kaars of lantaarn mee naar hun eigen kerk, kapel of gebedsruimte. Zo verspreidt het licht zich over de stad en wordt het paasfeest gezamenlijk ingeluid.

Meer berichten