Tijn Benschop en Heleen van Balkom op de drempel van 'hun' Healthy Home. Zij gaan de komende twee jaar in de praktijk onderzoeken hoe gezond wonen het beste vormgegeven kan worden.
Tijn Benschop en Heleen van Balkom op de drempel van 'hun' Healthy Home. Zij gaan de komende twee jaar in de praktijk onderzoeken hoe gezond wonen het beste vormgegeven kan worden. (Foto: )

Tijn en Heleen zijn proefkonijnen in gezonde woning

ROSMALEN - Tijn Benschop en Heleen van Balkom zijn pas in De Groote Wielen in Rosmalen komen wonen. Niets bijzonders, zou je denken. Toch is er iets opmerkelijks aan de woonvorm van het stel, dat de komende twee jaar als proefkonijnen in de nieuwbouwwijk woont. Niet in een laboratorium, maar een met meetapparatuur uitgeruste woning. Een 'Healthy Home'.

Healthy Home is een proefwoning die onderzoek doet naar een beter en gezonder binnenklimaat in woningen. In de pilot worden twee gezinnen gevolgd. Het ene gezin gaat wonen in een Healthy Home, een comfortabele en energiezuinige nieuwbouwwoning, waarin verschillende innovaties zijn verwerkt voor een optimale luchtkwaliteit. Het andere gezin neemt zijn intrek in een duurzame Nul op de Meter woning. In beide woningen is meetapparatuur aanwezig die gedurende twee jaar de luchtkwaliteit gaat monitoren.

'We hebben er zin in'
"We hebben er lang naar uitgekeken", vertellen Tijn en Heleen, die de komende twee jaar gaan testwonen in de Healthy Home. "We zijn veel met duurzaam en gezond leven bezig. Er zijn veel mooie technische snufjes toegepast en sensoren meten direct het effect hiervan op het binnenklimaat in onze woning. Eigenlijk moet de hele wereld een beetje duurzamer worden op deze manier. Ik denk ook echt dat dit de toekomst is. We zijn benieuwd wat we letterlijk gaan merken. We hebben er zin in."

Frisse lucht
Lada Hensen Centnerová, Assistent Professor bij de TU/Eindhoven en betrokken bij het project Healthy Home, drukt het belang van een gezond binnenklimaat uit in cijfers: ''We zijn zo'n 20 uur per dag binnen, waarvan 13 uur in de eigen woning. Iedereen neemt dagelijks een kilo voedsel, twee kilo water en zo'n 15 kilo lucht in. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het is dat die lucht gezond is."

Energie besparen
Naast een optimale isolatie, worden de beide pilotwoningen gasloos uitgevoerd en uitgerust met comfort verhogende en energiebesparende installaties zoals vloerverwarming, een warmtepomp, zonnepanelen en een energiezuinig ventilatiesysteem. Per saldo wekken de zonnepanelen voldoende energie op voor de verwarming, warm water, ventilatie, verlichting en apparaten in de woning.

Om het binnenklimaat te optimaliseren, zijn in de Healthy Home naast energiebesparende maatregelen ook vochtregulerende technieken toegepast. Sensoren meten de luchtkwaliteit in beide woningen en sturen in de Healthy Home bij waar nodig.

In de praktijk
Healthy Home is een initiatief van Hoedemakers bouw en ontwikkeling. "Healthy Home is een innovatie waaraan we met veel partners werken", vertelt directeur Marc Hoedemakers. "Niet zo vreemd als je bedenkt wat het belang is van een gezond binnenklimaat. In de afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan de technische realisatie. Ik kijk uit naar het monitoren van de effecten in de praktijk en ben vooral ook heel benieuwd wat voor effect de toepassingen hebben op de woonbeleving van de gezinnen."

Wie meer wil lezen over Healthy home of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, kan een kijkje nemen op de website en de pilot volgen op Facebook.com/GezondeWoning en  www.healthyhome.nu.

Meer berichten