Cor Knuvers bewondert de ‘Wall of Fame’ kampioenen van BVV. Foto van Paul Knuvers. Tekst door Ad Pijnenburg.
Cor Knuvers bewondert de ‘Wall of Fame’ kampioenen van BVV. Foto van Paul Knuvers. Tekst door Ad Pijnenburg. (Foto: )

Park Eemwijk bezoekt expo BVV; Cor Knuvers terug op het oude nest

DEN BOSCH - December 2018 opende Paul Kagie met Jan Hoefs in BVV's thuishonk een permanente expositie met een overzicht uit het roemruchte verleden van BVV. Jan van Mill (84), heeft gedurende zijn 72-jarige lidmaatschap alle in- en outs van BVV verzameld en tentoongesteld. Jan nodigde bewoners van Park Eemwijk uit voor een bezoek: "Daar wonen meest mensen die het vroegere BVV nog goed gekend hebben".

Door Ad Pijnenburg

BVV's thuishonk is al vroeg vol met 'voetbalnotabelen' klaar voor ontvangst: organisator Jan van Mill, historicus Jan van Gaal, oud-doelman Hennie Spierings, sportjournalist Henk Mees, voorzitter Gerard de Groen en Jack Stuiver die met Rini Janissen en Wimke Harmse 30 jaar de beruchte borrel bemande.

Sterkhouder Knuvers
Gastvrouw Annie Janissen serveert de kopjes koffie. Annie mist haar overleden broer 'mister BVV' Rinie Janissen nog elke dag. Voor de verdienste van Rinie voor BVV wordt hij elk jaar met een voetbaltoernooi herdacht. Dan arriveert vanuit Eemwijk, oud-BVV'er Cor Knuvers. Hij wordt begeleid door zoons Frank en Paul. Cor Knuvers (1931) was met 16 jaar een van de jongste en waarschijnlijk ook de laatste nog levende sterkhouder uit BVV's kampioensjaren '47-'48-'49 en verder. Technisch vaardig, goed voetbaloverzicht en balsterk haalde Cor regelmatig de krant zoals in een wedstrijd tegen T.S.C. Oosterhout: 'Een volmaakt doelpunt van Knuvers-van der Sluis. Knuvers afrondende kopstoot was een meesterstuk. Van Overbeek klapte vol bewondering voor de jongeling'.

Knuvers, voetballiefhebber pur sang, was keihard voor zichzelf. Spalkte met plankjes zijn gewonde been waarna hij keiharde ballen op het been stopte als test voor een volgende wedstrijd. Tot 1956 heeft hij de rood/zwarte kleuren van BVV hooggehouden waarna hij voor Wilhelmina en later Concordia ging spelen.

International
Tussen al het clubvoetbal door en werkzaam bij PTT-telefoondienst, heeft Knuvers nog gespeeld met BVV'er Thijs Burgerhof in het nationale PTT-elftal in heel Europa. Opgeschreven uit een wedstrijd tegen Engeland in mei 1952: 'De grote snelheid van de Nederlanders werd de Engelsen uiteindelijk fataal en met twee doelpunten van Knuvers en twee van Loose werd het 2-4.'

Wall of Fame
Cor Knuvers, met 88 jaar gaan de jaren zichtbaar tellen, geniet intussen met opwinding van al het moois dat Van Mill zo zorgvuldig heeft bewaard. Vooral de 'Wall of Fame' met BVV's kampioenen maakt indruk. Links en rechts dank uitdelend, neemt hij vermoeid maar voldaan afscheid van de club waar hij zoveel succes en plezier aan heeft beleefd.

Meer berichten