Met ongelofelijk oog voor detail heeft Riny drie jaar van z'n leven gewerkt aan een schaalmodel van de Sint-Jan. Nu is het eindelijk af.
Met ongelofelijk oog voor detail heeft Riny drie jaar van z'n leven gewerkt aan een schaalmodel van de Sint-Jan. Nu is het eindelijk af. (Foto: )

Monnikenwerk aan maquette: Sint-Jan in het klein

DEN BOSCH - Drie jaar heeft Riny van Hassel uit Rosmalen eraan gewerkt. En nu is ie klaar. De Sint-Jan op schaal: 1 op 75. Een zeer gedetailleerde kopie van de Bossche kathedraal. 2.500 uur werk had Van Hassel eraan: "Ik dacht best wel eens: dat gaat 'm niet worden, zo veel werk. Maar het is toch gelukt." Sinds de opening van het nieuwe museumseizoen op maandag 8 april kunnen museumbezoekers de Sint-Jan van boven zien, zonder daarvoor de wonderlijke klim omhoog te hoeven maken.

Riny heeft een scherp oog voor detail. Het dak van zijn replica kan eraf en je kunt een blik in de kathedraal werpen. Ook daar is alles helemaal afgewerkt, tot aan de details in de ramen en zuilen aan toe. Hij stond tot voor kort nog in de woonkamer bij Riny. Bijna een meter hoog en anderhalve meter in de lengte en ongelofelijk gedetailleerd. "Ik kan soms niet geloven dat ik het geduld heb gehad om door te gaan."

Vlakbij voorbeeld
Toen het af was, moest Riny van Hassel op zoek naar goede bestemming voor de kleine kolos en vond die in het Sint Jansmuseum De Bouwloods. Vlak bij zijn grote voorbeeld, de kathedrale basiliek Sint-Jan, tussen de originele middeleeuwse beeldhouwwerken en sculpturen die daar na lange restauratieperioden worden bewaard.

Hulp voor gidsen
Bij de opening van het nieuwe museumseizoen heeft Van Hassel zijn maquette aan de gidsen van de Sint-Jan laten zien en verteld over de minutieuze bouwgeschiedenis ervan. De gidsen kunnen straks aan de hand van de nauwgezette kopie de historie en indrukwekkende bouwgeschiedenis van de eeuwenoude kathedraal aan de museumbezoekers vertellen. Ook sluit de maquette aan bij het verhaal voor het beeldhouwwerk op de transen, de bogen en timpanen op de Sint-Jan waarvan er in het museum de originele 15e- en 16e-eeuwse beelden van worden bewaard.

De Bouwloods
Het Sint-Jansmuseum opende in 1989 de deuren in een nieuw gebouw, naast de Sint-Jan, op de plaats waar vanaf 1860 de oorspronkelijke bouwloods voor de restauratie had gestaan. In het museum kregen alle middeleeuwse beeldhouwwerken die niet langer aan de kerk zelf konden worden gehandhaafd en derhalve moesten worden gekopieerd een plaats. net als de ontwerpmodellen en de afgietsels. Meer informatie over het museum staat op www.sintjansmuseumdebouwloods.nl.

Meer berichten