Het Berlage Saxophone Quartet organiseert van 18 t/m 20 april een Academy voor iedereen die saxofoon speelt. Foto: Sarah Wijzenbeek
Het Berlage Saxophone Quartet organiseert van 18 t/m 20 april een Academy voor iedereen die saxofoon speelt. Foto: Sarah Wijzenbeek (Foto: Sarah Wijzenbeek)

Berlage Academy voor saxofonisten

BERLICUM - Den Durpsherd in Berlicum staat van donderdag 18 tot en met zaterdag 20 april helemaal in het teken van de saxofoon. Het gerenommeerde Berlage Saxophone Quartet houdt er dezer dagen de eerste editie van een speciale academy voor iedereen die het instrument bespeelt, dat in een gezellige sfeer met anderen wil gaan doen, er gelijktijdig nog iets van wil leren en dat aansluitend laat horen in een bijzonder concert, waaraan ook (inter)nationale saxofonisten en het genoemde Quartet deelnemen. Opgeven kan nog tot zaterdag 15 april. De Academy wordt dagelijks om 19.30 uur besloten met een elke dag anders opgezet gratis toegankelijk saxconcert.

Door Wendy van Lijssel

Velen bespelen een saxofoon maar er is echter niets leuker dan dat samen te doen. Iets waar het Berlage Saxophone Quartet over kan meespreken. Genoemde werd in 2008 opgericht en bestaat uit jonge, afgestudeerde conservatorium muzikanten, die vanaf de oprichting met hun muziek al talloze prestigieuze (inter)nationale wedstrijden wonnen.

Een van hen is de uit Berlicum afkomstige Eva van Grinsven. Op haar initiatief wordt van donderdag 18 tot en met zaterdag 20 april de eerste Berlage Saxophone Academy gehouden. Niet in haar woonplaats Amsterdam, maar daar waar haar roots liggen. "Deze academy is een ontmoeting van saxofonisten van allerlei niveaus. Naast ervaren muzikanten zijn ook saxofonisten die pas enkele jaren spelen van harte welkom. Voor elk niveau is er plek. De bedoeling is om samen te musiceren, ervan te leren en gelijktijdig (jonge) muzikanten de mogelijkheden die het instrument biedt te laten ondervinden, zien en horen", vertelt Eva enthousiast.

Samen spelen, samen eten
Er is een driedaags programma met lessen en workshops waarbij saxofonisten op eigen niveau ingedeeld worden. "De conservatoriumstudenten hebben hun eigen lesprogramma. Zij sluiten net als de overige deelnemers elke dag af door deelname aan het avondconcert. Donderdag is er voor lokale en regionale saxofonisten vanaf 16.30 uur een workshop. Iedereen wordt ingedeeld in groepen, waarna we samen muziek gaan maken. De workshop wordt om 19.30 uur besloten met een gratis toegankelijk concert waaraan ook het Berlage Saxophone Quartet en de conservatoriumstudenten deelnemen", vertelt Eva. Deelname aan de workshop kost 25 euro inclusief warme maaltijd want: "we gaan tussen de muzikale bedrijven door ook gezellig eten."

Aanmelden
Vrijdag zijn er talloze saxkwartetten en verzorgt Arno Bornkamp om 17.00 uur een lecture recital. De avond wordt om 19.30 uur besloten met een concert door alle musici die overdag gespeeld hebben en het Berlage Saxophone Quartet. Zaterdag is er een programma voor de (inter)nationale muzikanten, dat wordt afgesloten met een gratis concert om 21.00 uur bij Tuincafé De Witte Zwaan in Berlicum. Aanmelden voor de workshop tot zaterdag 15 april via berlageacademy@gmail.com.

Meer berichten