De mannen van West Virginian Railroad, met Kees van der Loo als tweede van rechts met hoed. Hoewel het volgens hem 'rustig' is in de countrymuziekbusiness, gaat de band onverstoord door.
De mannen van West Virginian Railroad, met Kees van der Loo als tweede van rechts met hoed. Hoewel het volgens hem 'rustig' is in de countrymuziekbusiness, gaat de band onverstoord door. (Foto: )

West Virginian Railroad al 45 jaar over 'country roads'

ROSMALEN - De Bossche countryband West Virginian Railroad viert zondag 14 april om 14.30 uur haar vijfenveertigste verjaardag met een gratis optreden bij Danscentrum Rosmalen. De band, opgericht in 1974, speelt nog steeds en is daarmee naar eigen zeggen de oudste nog actieve countryband van Nederland.

Ergens in 1974 ontmoeten Kees van der Loo, Willem Bruens elkaar in een café in Den Bosch. Willem, onder de indruk van de westcoastsound van Eagles, Poco, Byrds en Kees als bewonderaar van Waylon Jennings, Merle Haggard en Marty Robbins, raken in gesprek. Al snel groeit het plan om met de beschikbare instrumenten samen te komen en de interesse voor countrymuziek te delen in bandvorm.

Naam blijft hangen
Bij het repeteren blijkt dat naast zang, gitaar, mondharmonica en dobro er meer nodig is om de sound die ze neer willen zetten te bereiken en dus worden een drummer en basgitarist gezocht en gevonden. Peter koopt een pedalsteelgitaar en begint te oefenen, zonder de juiste stemming te weten Daar komt hij weken later achter, als hij een studieboek weet te bemachtigen. Eén van de eerste songs was de John Denver hit 'Country roads, take me home, West Virginia' en terwijl de trein voorbijkwam tijdens de repetitie ontstond de naam van de band. "Een lange naam, maar wel één die blijft hangen", vertelt Kees, die ook nog uitlegt dat er door de jaren heen diverse verbasteringen waren: de Rolreeds, de Virginia Boys, de Virginiaas van de West, Railroad Virgins en de Westfriese Railroad.

De eerste lp
Wat klein begon met een optreden in De Schaapskooi in Odiliapeel groeide uit tot een serieuze band met fanbase, die werd tot 'beste groep' werd uitgeroepen door de toenmalige European Country Music Association. Na de eerste nummers op cassettes te hebben opgenomen, werd het tijd voor serieuzer werk. De band dook de studio in om haar eerste LP 'The Way We Are' op te nemen. Die gaat de wereld rond en wordt gedraaid in onder meer Canada en Texas. WVR wordt een graag geziene gast op diverse Amerikaanse legerbases in Duitsland en België, zowel in de officiers- als de manschappenclubs.

Nog meer cd's
In totaal maakte WVR tot nu toe acht cd's en 'n verzamelalbum. Omdat kwaliteit en purisme hoog in het vaandel staan wordt steeds 'n beroep gedaan op Amerikaanse producers, zoals gezegd, Gene Rice en na diens overlijden Jo Carrol, eveneens uit Nashville, "Niet omdat je in Holland geen goede producers hebt", legt Kees uit, "maar het is natuurlijk Amerikaanse muziek en zo krijg je toch advies met raad en daad van vakmensen die er dagelijks mee te maken hebben. Ook je uitspraak en accenten vind ik superbelangrijk en met Gene en Jo konden we ook een beroep doen op Nashville-sessiemuzikanten zoals Glen Duncan (fiddle), The Cates (backing vocals) Mike Johnsson (Steel) en anderen met wie ook een leuke vriendschap is ontstaan." Zelf nummers schrijven doet Kees ook. "Gewoon omdat ik het leuk vind om mijn gedachten zo af en toe eens op papier te zetten, over gewone alledaagse dingen en soms over mensen die ik bewonder, zoals The Day El Paso Died of Marty Robbins", zegt Kees over zijn songschrijverij, "en gelukkig heb ik daarbij hulp van Jo voor de uitwerking en ideeën.

Prijzen
Naast de eerdergenoemde European Country Music Association-award kreeg West Virginian Railroad de Gram Award toegekend; als één van de eersten als meestbelovende act en later in 1985, 1986 én 1987 groep van het jaar, alsook in 1985 'CD van het jaar' voor Deep River, gekozen door de lezers van Country Gazette en leden van de Dutch Country Music Association. De Bossche countryband haalde zelfs de geschiedenisboeken: een interview over countrymuziek is opgenomen in een handboek geschiedenis voor het voortgezet onderwijs.

Country populair maken
West Virginian Railroad zette haar eigen thema-avonden op, met als doel countrymuziek bij een breder luisterpubliek populair te maken. In verschillende theaters worden door de jaren heen shows gebracht. In 'On Tour' worden verschillende belangrijke Amerikaanse plaatsen bezongen en ook de 'History Of Country Music' is een probeert met goed uitgezocht en gebalanceerd materiaal leuke avonden te maken. De shows worden steeds met eigen middelen als decor, kleding en licht gemaakt, zonder hulp van diverse media en sponsoring. Iets wat tegenwoordig haast ondenkbaar is.

Heden ten dage
Alle glorie ten spijt, volgens WVR ontbreekt na het verdwijnen van de muziekprogramma's Country FM, NCRV's Country Style, TROS Country en KRO's Country Time, alle aandacht op nationaal niveau voor het vaderlands countryproduct. Volgens de band krijgt country alleen bij lokale en regionale zenders nog een beetje airplay. "Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat 15 jaar geleden het Nederlandse repertoire nog werd verguisd, waar nu hele volksstammen mee weglopen. Dankzij programma's als Idols worden idolen gemaakt die nog nooit een versterker gesjouwd hebben, laat staan een zaal vol publiek kunnen vermaken zonder hulp van soundmachines, rook en lichteffecten. Commercie maakt veel kapot, echter het fanatisme van de echte countrypurist zal blijven."

"We gaan gewoon door, ondanks het feit dat het momenteel rustig is in de countrymuziekbusiness," aldus een strijdbare frontman Kees, "tenslotte hebben we nu een geweldige bezetting, waardoor elke repetitie al een feest is en ach, het aantal optredens is iets minder, maar daardoor komen er per keer ook meer mensen en is ons repertoire steeds weer een surprise."

Meer berichten