Willem van der Made is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de wijk het Paleiskwartier. "Ik ben trots op dit succesvolle project, een wijk waar mensen graag wonen en werken."
Willem van der Made is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de wijk het Paleiskwartier. "Ik ben trots op dit succesvolle project, een wijk waar mensen graag wonen en werken." (Foto: lisette broess-croonen)

Paleiskwartier werd succesvol project; wijk viert 25-jarig bestaan

DEN BOSCH - Wat begon met de vernieuwing van het station van Den Bosch, is vijfentwintig jaar later uitgemond in een geheel nieuwe wijk. Het Paleiskwartier heeft van de wijk die het afvalputje van de stad was, een plek gemaakt waar mensen graag wonen en werken.

Door Lisette Broess-Croonen

Willem van der Made is directeur van de Paleiskwartier BV en vanaf het allereerste begin betrokken bij het project. "Eind jaren tachtig was er al het idee dat de binnenstad op termijn te weinig ruimte zou hebben, met name voor de grootschalige functies. We wilden de sterke binnenstad graag over het spoor heen tillen en de terreinen buiten deze binnenstad gelijktijdig naar een hoger niveau tillen. De NS wilde in die periode graag een extra perron bouwen en dat was voor ons het moment om de stap naar de overkant van het station te maken."

Positieve impuls
In die periode moest ook het Paleis van Justitie uitbreiden. "Dit was een perfect voorbeeld van zo'n grootschalige functie. Een nieuw Paleis van Justitie was precies de trekker die we nodig hadden voor onze plannen. Nieuwe woningen en kantoren volgden snel en werden als warme broodjes verkocht. Dat succes was de opmaat om ook de rest aan te pakken. We kregen het idee om het naastgelegen, vervallen bedrijventerrein aan te pakken en in 1998 werd een nieuwe BV opgericht en kreeg de wijk haar huidige naam, genoemd naar het Paleis van Justitie. Bijna alles werd gesloopt en maakte plaats voor nieuwbouw. In die tijd werd ook het bijzondere besluit genomen om een MBO (Koning Willem I College) en HBO (Avans) deze kant op te halen, waar later ook nog de HAS bij aansloot. De komst van die scholen was een positieve impuls. Jonge mensen in een jonge, nieuwe wijk die zo steeds drukker werd. Dit succes hadden we echt nooit verwacht. Inmiddels bevat het Paleiskwartier ruim tweeduizend woningen, biedt vijfduizend werkplekken en herbergt in de omgeving dertigduizend studenten."

Bij de binnenstad en ov
Wat dit project volgens Van der Made zo bijzonder maakt, is dat alles binnen de BV gedaan is. "De planontwikkeling, de aanleg van de openbare ruimte en de bouwplannen. Door alles in één hand te hadden, hebben we gezorgd voor snelheid en kwaliteit. Daar ben ik ook het meest trots op, de manier waarop we dit project gedaan hebben. Het is nu een stadswijk die een mooie aanvulling is op de stad. Er is veel vraag naar de woningen en de mensen wonen hier graag. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de wijk vooral jongeren en ouderen met een- of tweepersoons huishoudens trekt. Ze vinden het fijn om dicht bij de binnenstad te wonen én dicht bij het openbaar vervoer. Binnen een uur zijn ze met de trein in bijna alle grote steden. Er wonen niet veel kinderen, maar deze week wordt wel een nieuwe speeltuin geopend en gaat ook de nieuwe fontein definitief aan. Zo hopen we meer gezinnen te trekken."

Trots
De laatste fase moet nog gebouwd worden, maar binnen een jaar of vijf moet het project af zijn. "Dan kan de BV opgeheven worden. Ik ben eigenlijk al enige tijd met pensioen, maar mij is gevraagd om tot het einde betrokken te zijn bij dit project. Het is ook uniek om zo'n groot project van begin tot eind mee te maken. Maar dat geldt niet alleen voor mij. Heel veel mensen hier zijn er al lang bij betrokken. Ze zijn allemaal trots op dit succesvolle project."

Meer berichten