Jan van der Krabben heeft zijn mooiste krabbels en rimpels verzameld in een gelijknamig boek. Foto: Wendy van Lijssel
Jan van der Krabben heeft zijn mooiste krabbels en rimpels verzameld in een gelijknamig boek. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

600 krabbels en vijftig rimpels verder

BERLICUM - Vanaf het moment dat Jan van der Krabben uit Berlicum in 2002 met pensioen ging nam hij de pen ter hand en begon met schrijven. Voor zijn kleinkinderen, weekbladen en al het andere denkbare. Intussen zijn er ruim 600 columns en circa 50 'rimpels', wat staat voor teksten voor ouderen. Onder de vlag van de jubilerende seniorenvereniging Berlicum werden een aantal teksten gebundeld in het boek Krabbels, rimpels en gedichten. Het papierwerk telt maar liefst 109 pagina's en is vanaf mei te verkrijgen in de plaatselijke boekwinkel in Berlicum.

Door Wendy van Lijssel

Jan van der Krabben was in zijn arbeidzame leven maar liefst 40 jaar werkzaam in het speciaal onderwijs op een school voor blinden en slechtzienden in de regio. In 2002 ging hij met pensioen. Terwijl hij voorheen vooral boekjes en rapportages schreef ten dienste van het werk, had hij nu de tijd om andere zaken op papier te smijten. "Ik ben begonnen om verhalen voor mijn kleinkinderen te schrijven rondom de tekeningen die zij maakten. Vrijwel gelijktijdig begon ik ook met het tikken van columns. Ik kwam van alles tegen in het dorp en vond het vooral leuk om mensen die in stilte doende waren voor een ander, op die manier in het zonnetje te zetten. Nadat ik er een doorstuurde naar een lokaal huis-aan-huisblad, werd me daar wekelijks ruimte geboden. Vandaar dat ik intussen ruim zeshonderd columns op papier heb", vertelt Jan opgewekt.

Rimpels
Hij schrijft nog steeds over alles wat hij ziet, hoort en meemaakt. Intussen voor een krant 'over het kanaal'. Daarbij begon hij enkele jaren geleden met het optekenen van 'rimpels' voor de nieuwsbrief van plaatselijke seniorenvereniging BRES. "Rimpels zijn teksten voor ouderen. Dat kan over van alles gaan bijvoorbeeld over pesten, want dat doen ouderen ook hoor", lacht hij. Wat er op papier of in deze de computer komt te staan zijn doorgaans realistische op de werkelijkheid gebaseerde verhalen met een serieuze ondertoon. "Ik ben geen lolbroek", bekent Jan om toe te voegen: "Ik probeer mijn fantasie wel eens te laten werken of zaken op een bepaalde manier aan te dikken, maar over het algemeen verhaal ik over zaken uit het hier en nu. Ik heb bijvoorbeeld zojuist iets geschreven over Thierry Baudet."

Niet eerder gepubliceerd
Na twee kinderboeken voor zijn kleinkinderen kwam in 2017 zijn boek Tijdloze Krabbels uit. Een boekje met gebundelde columns gekoppeld aan de Samenloop voor Hoop die dat jaar in Berlicum georganiseerd werd. Daar kan nu 'Krabbels, rimpels en gedichten' aan toegevoegd worden. Een 109 pagina tellende 'pil' met 20 columns, 20 rimpels en 20 gedichten van Ans van Kessel, voorzien van pentekeningen van Jannemeis Snels. "Ik heb een keuze gemaakt uit columns van de laatste jaren die hier nog niet eerder zijn gepubliceerd", aldus Jan. Het boekje is om te beginnen onder de vlag van de jubilerende BRES uitgegeven als cadeautje voor hun leden maar wie geen lid is hoeft niet te treuren want vanaf mei zijn de boekjes te koop bij de plaatselijke boekwinkel Mieke Wijgergangs.

Meer berichten