Katinka Bouman - de Haan met haar pasgeboren dochter Bobbi. Katinka is de eerste die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een badbevalling had en kijkt tevreden terug op deze primeur.
Katinka Bouman - de Haan met haar pasgeboren dochter Bobbi. Katinka is de eerste die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een badbevalling had en kijkt tevreden terug op deze primeur. (Foto: )

Bobbi eerst geboren baby in JBZ met badbevalling

DEN BOSCH - Vorige week had Katinka Bouman - de Haan een bijzondere primeur. Zij was de eerste die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een badbevalling had. In water op lichaamstemperatuur werd dochter Bobbi geboren. "Het is echt een aanrader. De bevalling was heel bijzonder en intens. Een eventuele volgende keer wil ik dit weer."

Lisette Broess-Croonen

Katinka beviel van dochter Bobbi en kijkt dankzij het bad terug op een relaxte bevalling. "Ik had aan de verloskundige aangegeven dat ik een badbevalling wel zag zitten. Bijzonder is dat ik zelf mijn dochter gepakt heb toen ze eruit kwam en meteen op mijn borst kon leggen. Dat moment dat ik haar omhoog tilde was fantastisch. Echt kippenvel. Ik wist niet dat je meteen zo ontzettend verliefd kan zijn op je kind."

'Puurder kan niet'
Lang heeft ze niet in het bad gezeten. "De ontsluiting ging sneller dan verwacht en was al vrij ver gevorderd toen ik in bad ging. Op een gegeven moment zei de verloskundige dat ik uit bad moest als ik na twee keer persen nog niet was bevallen. Dat zou me niet gebeuren en met nog wat extra energie lukte het om de bevalling in bad te voltooien. Mijn ouders waren er ook bij en de hele afdeling van het ziekenhuis was ook op de hoogte van deze primeur. Ik ben hier ook best trots op. Als ik nog een keer ga bevallen, wil ik zeker weer een badbevalling en ik heb het al aan een aantal andere aanstaande moeders aangeraden. Puurder dan op deze manier bevallen kan niet."

Voortraject
Aan deze eerste badbevalling zat een voortraject vast van een jaar. "Een jaar geleden heeft het idee echt vorm gekregen." aldus gynaecoloog Amke Schimmel – de Kok. "Het is een verandering in de westerse wereld die we volgen. In steeds meer ziekenhuizen is een badbevalling mogelijk en het zou jammer zijn als je patiënten verliest omdat je zoiets niet kan bieden. Kartrekker was in ons ziekenhuis verloskundige Marleen Zuurman en mijn collega Jacques Dirken en ik hebben geholpen het op poten te zetten. Het is fijn dat ook in ons ziekenhuis de aanstaande moeders nu kunnen kiezen voor deze manier van bevallen."

'Hands off'
Het ziekenhuis heeft nu twee opblaasbaden die voor alle kamers geschikt zijn. "Het bad wordt opgeblazen met een pomp en wordt gevuld met een slang die op de douche wordt aangesloten. Dat duurt drie kwartier tot een uur. Iedereen op de afdeling heeft scholing gehad en ook de verloskundigen en kraamhulpen uit de buurt zijn getraind. De truc is dat je zo weinig mogelijk doet tijdens een badbevalling. Het gaat zoveel mogelijk hands off en je hebt vooral een coachende rol. Je laat de natuur echt zijn werk doen en dat ziet er heel mooi uit."

Minder pijn
Zwangere moeders kunnen vooraf aangeven graag een badbevalling te willen, maar dat kan ook ter plekke in het ziekenhuis besloten worden. "Er zijn wel afspraken wanneer het wel of niet kan, want de veiligheid voor moeder en kind staat voorop", legt Schimmel uit. "Wij bewaken die veiligheidsgrenzen. Voordeel van deze manier van bevallen is dat het zitten in een warm bad ontspant en je de pijn van de weeën beter kan verdragen. Bewezen is dat vrouwen die in een bad bevallen minder vaak om pijnbestrijding vragen. Het is een prettige en ontspannen manier van bevallen", besluit de gynaecoloog.

Meer berichten