Jazzmuzikant Vincent Houdijk speelt dit jaar weer enkele keren op verschillende podia in Den Bosch, de stad waar hij geboren en getogen is en die hij als zijn thuisbasis beschouwt.
Jazzmuzikant Vincent Houdijk speelt dit jaar weer enkele keren op verschillende podia in Den Bosch, de stad waar hij geboren en getogen is en die hij als zijn thuisbasis beschouwt. (Foto: Claudia Hansen)

Bossche Vincent Houdijk verliefd op vibrafoon

DEN BOSCH - Vorige week stond jazzmuzikant Vincent Houdijk op het podium in zijn thuisstad tijdens de JazzFactory in de Verkadefabriek en ook de rest van het jaar zal hij nog enkele keren Den Bosch aandoen. "Hier optreden voelt als mijn thuisbasis."

Lisette Broess-Croonen

Houdijk speelde in de Verkadefabriek met zijn band VinnieVibes en twee gastmuzikanten. "We hadden een kleine honderd man publiek en het was een ontzettend leuk concert. Jasper van Damme en Jeroen Vierdag gaven een gastoptreden en het was super om met deze geweldige muzikanten op het podium te staan."

In broers voetsporen
De geboren en getogen Bosschenaar komt uit een muzikale familie en kwam er al vroeg achter dat hij zelf ook de muziek in wilde. "Op mijn achtste begon ik met pianolessen, maar op mijn vijftiende ruilde ik de piano om voor slagwerk. Mijn broer was ook slagwerker en hij prikkelde me om ook eens slagwerk te gaan doen. Hij was zelf net aangenomen voor het conservatorium toen hij omkwam bij de Herculesramp. Na die ramp voelde ik aan alles dat ik ook slagwerk moest gaan doen en het was in die tijd een goede uitlaatklep om op zijn kamer te studeren. Vanaf dat moment had ik een enorme drive om ook muzikant te worden en ik heb ook altijd het gevoel gehad dat hij in mijn buurt was als soort gids."

Vrijheid in jazz
Houdijk studeerde drie jaar lang super hard en dat wierp zijn vruchten af. "Op mijn achttiende deed ik een proefles op het conservatorium en ik werd meteen uitgenodigd voor een auditie. Ik ben daar klassiek slagwerk gaan studeren en uiteindelijk verliefd geworden op de vibrafoon. Ik wist dat ik daarmee verder wilde en ook dat ik jazz wilde gaan doen. Toen ik nog piano speelde moest ik op feestjes altijd wat laten horen, maar ik miste de vrijheid om ter plekke iets gewoon on the spot te spelen. In de jazz is die vrijheid er wel. Er is ook veel meer interactie met het publiek en je medemuzikanten. Die interactie en het improviseren vind ik het mooiste aan jazz. Ik heb een hele brede stijl ontwikkeld waar al mijn smaken en voorkeuren in verwerkt zitten. Ik heb de angst om fouten te maken ook los kunnen laten dankzij de jazz. Een fout zie ik nu als een kans om iets mee te doen."

Den Bosch
Dat zijn keuze voor jazz de goede was, blijkt ook uit zijn verkiezing tot 'Meest veelbelovende Jazztalent van Nederland in 2016. Sinds 2007 heeft hij zijn eigen band, VinnieVibes, waarmee hij al drie albums opgenomen heeft. "De laatste was een livealbum van ons optreden op het North Sea Jazz Festival. Met dat album toeren we nu door Nederland, zoals vorige week in de Verkadefabriek. Daarnaast speel ik ook in het trio TRIFID. We maken jazz maar ook tango en wereldmuziek. Vorig jaar hebben we onze eerste cd uitgebracht en stonden we ook in de Jazz Huiskamers in de Azijnfabriek. Daar speel ik op 30 mei weer, maar dit keer als duo met de Portugese jazzzangeres Maria Mendes."

Thuisbasis
"Op 13 april sta ik in Theater aan de Parade met de Bossche Kornuiten en ook op 22 september ben ik in Den Bosch tijdens het zestigjarig jubileum van de Heineken Fanfare, waar ook mijn beide ouders spelen. Daar geef ik samen met Eric Vloeimans een gastoptreden. En er staat nog een optie voor 18 december voor de Jazzkalender. Zo probeer ik ieder jaar toch wel een paar keer naar Den Bosch te komen, want dat is toch mijn thuisbasis."

Meer berichten