Bij de viering van 75 jaar vrijheid hoort dit beeldmerk, gemaakt door Antwan Hoedemakers. Burgemeester Mikkers en voormalig voorzitter van de Stichting October 1944 's-Hertogenbosch Pierre Kisters onthulden het.
Bij de viering van 75 jaar vrijheid hoort dit beeldmerk, gemaakt door Antwan Hoedemakers. Burgemeester Mikkers en voormalig voorzitter van de Stichting October 1944 's-Hertogenbosch Pierre Kisters onthulden het. (Foto: Henk van Esch Fotografie)

75 jaar vrijheid in Den Bosch; gemeente maakt programma bekend

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch maakt zich op voor het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid. Dat concentreert zich op zondag 20 tot en met zondag 27 oktober, met een aftrap op donderdag 17 oktober. Het programma is in hoofdlijnen gereed, gerealiseerd door de stad en de kernen Vinkel, Nuland, Rosmalen, Empel, Engelen/Bokhoven. Ook Geffen sluit zich aan.

De stad en kernen zijn al geruime tijd aan de slag om invulling te geven aan het programma. Geffen, hoewel onderdeel van de gemeente Oss, is vanwege de historische achtergrond ook onderdeel van de Bossche herdenkingsweek.

Er is een programmalijn ontwikkeld die in hoofdlijn zo goed mogelijk aansluit bij de bevrijdingsdata in 1944 door de 53rd Welsh Divisie. De aftrap vindt in Vinkel plaats (zondag 20 oktober), het vervolg is in Geffen (maandag 21 oktober), Nuland (dinsdag 22 oktober), Rosmalen (woensdag 23 oktober) en Den Bosch, gecombineerd met Empel en Engelen/Bokhoven (donderdag 24 tot en met zondag 27 oktober).

Beeldmerk
Voor de viering en herdenking van 75 jaar vrijheid heeft de Bossche ontwerper Antwan Hoedemakers een speciaal beeldmerk ontwikkeld. Die afbeelding is vrijdag 15 maart onder toeziend oog van de ontwerper onthuld door burgemeester Mikkers en voormalig voorzitter van de Stichting October 1944 's-Hertogenbosch Pierre Kisters. Het beeldmerk is vrij van rechten en kan aan alle initiatieven die in het teken (komen te) staan van 75 jaar vrijheid gekoppeld worden. Het beeldmerk is op te vragen bij kabinetszaken@s-hertogenbosch.nl

Oproep tot participatie
Met het vroeg presenteren van het programma in hoofdlijnen, 7 maanden voor aanvang, ligt er heel bewust geen dichtgetimmerd programma, maar laat de gemeente ruimte over om inwoners mee te nemen op weg naar 75 jaar vrijheid. Meenemen, om ook de mogelijkheid te bieden om aan te sluiten. Organisaties, verenigingen of inwoners die initiatieven hebben of willen aansluiten bij onderdelen van het programma, worden hiervoor van harte uitgenodigd. Daarbij ligt de focus vooral op een zo breed mogelijke participatie in oktober.

Betrekken
De programmaonderdelen worden zoveel mogelijk publiekstoegankelijk. Den Bosch realiseert zich dat het de laatste keer is dat ze nog een aansprekend deel van de oorlogsgeneratie, die het nog min of meer bewust hebben meegemaakt, bij een viering heeft. Die generatie wil de organisatie dan ook heel nadrukkelijk bij de viering en herdenking betrekken.

Wales
Eveneens richt Den Bosch haar programma ook specifiek op de gasten uit Wales. De band tussen 's-Hertogenbosch en Wales komt voort uit de bevrijding van de stad en zijn omgeving, waar de 53rd Welsh Divisie als eenheid eind oktober 1944 de opdracht kreeg dit gebied te ontzetten van de vijandelijke troepen. Voor Wales en de divisie is dit de meest succesvolle slag geweest en om die reden is in Den BOsch in 1952 het enige Welshmonument op het continent geplaatst, ter nagedachtenis van alle gevallen Welshsoldaten in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf het 800-jarig bestaan van Den Bosch in 1985 zijn talrijke bevrijders en gastgezinnen verweven en jaarlijks zijn er samen met Wales activiteiten op de Bevrijdings- en Veteranendag op 27 oktober. De relatie met onze bevrijders is in Den Bosch inmiddels ook zichtbaar rond talrijke verschillende monumenten.

Premier van Wales te gast
Den Bosch heeft rondom de herdenkingsweek veel overleg met Wales, met name de 160e Brigade in Brecon en de Royal Welsh in Cardiff en met de Britse Ambassade in Den Haag. Het stadsbestuur is zeer vereerd dat de National Assembly for Wales heeft laten weten dat de First Minister of Wales – de leider van de Welsh Government – mr. Mark Drakeford heeft aangegeven in het weekend van 26 en 27 oktober de herdenkingsactiviteiten in Den Bosch bij te wonen. Ook de Britse ambassadeur van het United Kingdom Peter Wilson en zijn Defence Attaché zullen erbij zijn, net als de militaire organisatie in Wales zoals de Pontypridd 's-Hertogenbosch Branch.

Op weg naar oktober
Hoewel de gemeente Den Bosch nog alle ruimte voor input heeft, heeft ze een aantal herdenkingsevenementen al op de agenda gezet. De weg naar oktober begint dinsdag 2 april, als om 09.00 uur Bossche ambtenaren in zo'n 4 dagen naar Wales fietsen. Daar halen ze het bevrijdingsvuur op en nemen dat mee terug naar Den Bosch.

Tussen donderdag 4 en zondag 7 april brengen de Bossche gemeenteraad, de wethouders en burgemeester een bezoek aan Wales. Ze bezoeken daar onder andere de plaats Brecon, militaire musea en de regio Pontypridd, waar het bevrijdingsvuur wordt ontstoken. Dat vuur wordt op maandag 8 april van het Stadhuis naar de Sint-Jan gebracht, waar het door het bestuur van de stad en alle kernen wordt overhandigd aan de parochie. Daar zal het permanent branden tot en met de oktoberweek.

Ook op Koningsdag, op zaterdag 27 april, staat de gedecoreerdenontvangst in het Jheronimus Bosch Art Center in het teken van het herdenkingsjaar. Op feestelijke wijze wordt daar inhoudelijk en muzikaal aandacht aan besteed, mede met dank aan de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch.

Dodenherdenking op zaterdag 4 mei draagt het thema Op weg naar 75 jaar vrijheid. Het bevrijdingsvuur vormt dan onderdeel van de herdenking in de Grote Kerk en de Tuin van Vrede en Vrijheid (Casinotuin). In die dienst en bij de kranslegging staat het bijzondere herdenkingsjaar centraal.

Meer berichten