Ivo Ketelaar met zijn boek 'Hoe Kijkt Autisme', waarin hij met foto's en korte teksten wil uitleggen hoe iemand met autisme dingen beleeft.
Ivo Ketelaar met zijn boek 'Hoe Kijkt Autisme', waarin hij met foto's en korte teksten wil uitleggen hoe iemand met autisme dingen beleeft. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Project met boek: 'Hoe Kijkt Autisme'

DEN BOSCH - Om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten nemen van autisme en het begrip voor autisme te vergroten, startte Ivo Ketelaar het project 'Hoe Kijkt Autisme'. Met foto's en korte teksten laat hij zien hoe mensen met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kunnen kijken.

Lisette Broess-Croonen

Ketelaar kwam er pas op latere leeftijd achter dat hij Asperger heeft (een vorm van autisme). "Onze zoons bleken na onderzoek zij Asperger te hebben. Mijn vrouw en ik herkenden onszelf steeds meer in hen en daarom lieten wij ons ook onderzoeken. Ook wij bleken beide Asperger te hebben. Gelukkig kunnen we thuis open communiceren met elkaar, want communicatie is heel erg belangrijk."

Aanpassen
Volgens Ketelaar snappen mensen vaak niet hoe autisme werkt. "Deze wereld is voor en door mensen zonder autisme gemaakt. Autisten moeten daarin maar zien te overleven. Zonder hulp loop je daarin op een gegeven moment vast. Mensen met autisme passen zich constant aan, maar eigenlijk zou de samenleving ook wat meer mee moeten bewegen met de autisten. Een samenleving waarin we meer rekening houden met elkaar."

Project
Het project begon met een fototentoonstelling. Nu geeft Ketelaar ook lezingen en vorige week was bij het het ministerie van VWS in Den Haag de overhandiging van het eerste exemplaar van zijn boek. "Mensen zonder autisme snappen het niet en daar wilde ik graag iets aan doen. Ik wil met dit project zoveel mogelijk mensen bereiken op een informatieve en inlevende manier. Ik wil aandacht besteden aan de situatie van mensen met autisme. Met dit project hoop ik dat mensen anders naar autisme gaan kijken en dat mensen zonder en met autisme met elkaar in gesprek gaan. Iedereen is anders en iedereen verdient het om zichzelf te kunnen zijn en zijn eigen plek te hebben. Daar zou de samenleving op ingericht moeten worden."

Lezingen
Tot zondag 14 april is de expo op werkdagen tussen 09.00 en 15.30 uur te zien bij 'Het Andere Atelier' in Vught. Dat is een dagbesteding voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Daar geeft Ivo op dinsdagen 2 en 9 april april duo-lezingen samen met Marguerite Driel, directeur van Het Andere Atelier. "Het boek is ondertussen overal te koop, ook via mijn website". zegt Ivo. "Daar kan men zich ook aanmelden voor de lezingen. Hopelijk wordt autisme met dit project meer open en bespreekbaar."

Meer informatie staat op: www.hoekijktautisme.nl

Meer berichten