Samen met de leden van de Boschveldband vormt het Copernikkelkoor een swingend geheel. In het midden met viool Janneke Franke, die als pianiste en koorleider het voortouw neemt.
Samen met de leden van de Boschveldband vormt het Copernikkelkoor een swingend geheel. In het midden met viool Janneke Franke, die als pianiste en koorleider het voortouw neemt. (Foto: Olaf Smit)

Copernikkelkoor; meer dan zingen

DEN BOSCH - De Bossche wijk Boschveld bruist en beweegt. Bij de lange rij wijkinitiatieven van Copernikkel heeft zich alweer een nieuwe activiteit gevoegd: het Copernikkelkoor. De zangeressen oefenen veel met elkaar. Ze popelen om te gaan optreden. Intussen hebben ze er vooral veel plezier in.

Door Tjeu Cornet

Als we op een woensdagavond Copernikkel naderen, zweven ons de zoete tonen van vrouwenstemmen tegemoet. Glurend door de etalage zien we vier dames rond een tafel. Een vijfde bespeelt de piano. Eenmaal binnen begrijpen we wat hier gebeurt. Het koor krijgt als opwarmer 'solfège'-les.

Een voor een moeten ze een toon van de piano direct en precies nazingen. Dat valt niet mee. Ook fotograaf Olaf Smit en uw verslaggever moeten eraan geloven. Boukje, Selma, Peggy en Joanda doen het een stuk beter. En als er iemand de mist ingaat, wordt er gelachen, op de schouders geslagen en opnieuw begonnen.

Nieuwe mogelijkheden ontdekken
"Hier gaat het om", zegt Janneke Franke, de pianiste en koorleider. "Dat je er plezier in hebt. Om samen te zingen hoef je niets bijzonders te kunnen. Iedereen kan meedoen. Het is ook niet belangrijk of je goed Nederlands spreekt. Door samen te zingen ontdekken mensen nieuwe mogelijkheden in zichzelf. En wat belangrijk is: in ons vrouwenkoor voelen islamitische vrouwen zich welkom".

Zelf doen
Janneke regelt bij Copernikkel alles wat met theater en muziek te maken heeft. Zij was in het verleden een van de drijvende krachten achter twee succesvolle wijkproducties: Held van Boschveld (2014) en Familie Boschveld (2018). "Het gaat er mij steeds om dat mensen uit de wijk het zelf doen. Ik ondersteun, regel en zorg dat kan wat zij willen."

Nog te vrijblijvend
De koorleden rommelen intussen in hun papieren, op zoek naar het lied dat ze zullen gaan zingen. Ze zijn vanavond maar met z'n vieren, terwijl het koor eigenlijk acht vrouwen telt. "Dat is wel een puntje van aandacht", vindt Janneke. "Het Copernikkelkoor bestaat nog maar net, sinds de wijkvoorstelling Familie Boschveld. Nu blijkt dat dit leuk is, willen we verder. Maar dan moet we wel altijd samen oefenen. Op dat punt staan we nu. De vrijblijvendheid moet er af".

En dan zet het koor een Frans lied in 'over een onooglijke vent die vreemdgaat'. Lachen! Het is nog een vrolijke melodie ook, die driestemmig gezongen worden. Want ja, een bas zit er niet bij...

Toekomst
Het Copernikkelkoor heeft al een paar optredens achter de rug. Die smaken naar meer. Samen verder met de Boschveldband, ja! En ook met de naburige wijk Paleiskwartier. Met bewoners daar ontstaat inmiddels innige muzikale samenwerking. Daar gaan we nog van horen. Maar eerst even terug naar de repetitie. Boukje, Selma, Peggy en Joanda oefenen een Oekraïens lied. Elena, een Oekraïense die er vanavond niet is, stelde voor het op te nemen in het repertoire. Van de tekst begrijpen we niet heel veel, maar de dames zingen het zo vrolijk dat het wel over de liefde zal gaan. En dat het dus goed afloopt.

Meezingen?
Wie zin heeft om mee te zingen, kan contact opnemen met Copernikkel, via 06-25215340, info@copernikkel.nl of de vernieuwde website www.copernikkel.nl.

Meer berichten