Landschapsarchitect Bob van der Vliet, Terrein & Groenvoorziening, gemeente Den Bosch, Mooi zo Goed zo, Stichting De Houtduif, Fifty One 's-Hertogenbosch, Stichting Tilmanshof en de Vincentiusvereniging hielpen.
Landschapsarchitect Bob van der Vliet, Terrein & Groenvoorziening, gemeente Den Bosch, Mooi zo Goed zo, Stichting De Houtduif, Fifty One 's-Hertogenbosch, Stichting Tilmanshof en de Vincentiusvereniging hielpen. (Foto: Jan de Rond)

Oosterplas is blij met de vernieuwde Kinderboerderij

DEN BOSCH - Uitgerekend op de dag van heropening van Kinder- Zorgboerderij Oosterhoeve, komt de regen aanhoudend met bakken uit de lucht. Het mag de pret niet drukken. Onder een woud van paraplus wordt na een fikse renovatie met gepast ceremonieel de openstelling gevierd.

Door Ad Pijnenburg

Vanaf de hoogte van de IJsselsingel bezien ligt daar beneden de uitgestrekte Oosterplas. In de zomer en aangekleed met het groene gebladerte een lust voor het oog. In de zestiger jaren gegraven als zandwinning voor ophoging en bebouwing van het Stadsdeel Noord- en Zuid-Oost biedt het vele recreanten de nodige ontspanning. Vissen, wandelen, zwemmen, hardlopen, hockey, tennis, zeilen, tuinieren en er staat een kinder-zorgboerderij.

Zelf verzorgen
Anja Kouwenberg voorzitter van Stichting Oosterhoeve en coördinator van de zorgboerderij: "Ja, in 1968, is hier door de gemeente een dierenparkje ingericht, een van de vijftien die Den Bosch rijk was. Eind jaren 70 na een bezuinigingsronde moesten meerdere dierenparkjes sluiten. Stadsdeel Oost wilde toen zelf de dieren gaan verzorgen en richtte een stichting op met Theo Kraan als beheerder."

Steeds groter
Oosterhoeve bestond eerst alleen uit het stukje rechts naast het pad. Later werd de weide aan de linkerkant uitgebreid met een speeltuin en een wit markant gebouwtje als stal, nu 'theehuis' geheten. Vanaf 2000 nam de variatie aan dieren toe met alpaca's, schildpadden, cavia's, paard en ezel, varkentje en koe en werd het een kinderboerderij en in 2002 zelfs de eerste zorgboerderij in gemeente Den Bosch.

Wateroverlast
Daarmee nam het aantal vrijwilligers gestaag toe naar veertig mensen inclusief bestuur. Met de tijd verouderde de infrastructuur en nam de zorg voor kwaliteit toe. Anja: "De boerderij kampte blijvend met wateroverlast door de lage ligging van het terrein en de ondoordringbare leemlaag, de stal was sterk verouderd, lekkende daken en het kabouterbos was kleurloos en aan opfrissing toe."

'Helemaal opgeknapt'
In overleg met sponsors en gemeente werd een renovatieplan opgesteld en uitgevoerd tot wat het nu is. De stal heeft mooie lichte ruimtes, is heel praktisch en hygiënisch ingericht en dankzij het Wijkbudget en Houtwerkplaats Oost hebben we geweldig kleurrijke kabouterhuisjes gekregen. Verder is het plein voor de dieren prachtig aangelegd en het theehuis, achteraan op het terrein, helemaal opgeknapt."

Sponsors bedankt
Een overkapping tussen het koffiehuis en de huiskamer, glazen wandjes bij het theehuis en een kas voor tropische vogels blijven gewenst. Anja tenslotte: "Eerst zorgen om de onverwachte kosten van de renovatie op te lossen. Nu zijn we ontzettend blij en met dank aan sponsors en supporters kunnen we met een goed gevoel op naar ons 52-jarig bestaan."

Meer berichten