Zo ziet het wikihouse eruit. Een woning waarvan de bouwtekeningen op internet beschikbaar is gesteld. Bouwen is een kwestie van downloaden en uitvoeren. En wie het verbetert, helpt de volgende bewoner.
Zo ziet het wikihouse eruit. Een woning waarvan de bouwtekeningen op internet beschikbaar is gesteld. Bouwen is een kwestie van downloaden en uitvoeren. En wie het verbetert, helpt de volgende bewoner. (Foto: )

In Den Bosch staat eerste wikihouse van Nederland

DEN BOSCH - Het eerste bewoonde wikihouse van Nederland opent donderdag 28 maart de deuren als onderdeel van Minitopia, het experimenteergebied van andere woonvormen in Den Bosch. De woningmarkt is krap en dat vraagt om nieuwe innovatieve oplossingen. Het wikihouse is daar een voorbeeld van.

Een wikihouse is een huis waarvan de bouwtekening als een open bron op internet beschikbaar is, zoals informatie bij Wikipedia. De toekomst van de woningbouw wordt door nieuwe open digitale productietechnieken steeds goedkoper en steeds beter aanpasbaar naar individuele woonwensen. Mensen kunnen het heft weer meer in eigen hand nemen.

Openbaar beschikbaar
Het wikihouse is een online bouwsysteem dat bedoeld is voor iedereen, professional en non-professional. Het voorziet bouwsystemen dat op een open webplatform over de hele wereld steeds verder doorontwikkeld wordt en voor iedereen beschikbaar is. Men kan zelf bouwen door een ontwerp uit de alsmaar groeiende bibliotheek te kiezen, downloaden, uitfrezen en in elkaar zetten. De gemeente Den Bosch profileert zich als datastad, daar past dit binnen.

Zelf gebouwd
In Den Bosch is in opdracht van Patricia Sips door Rezone een Wikihouse ontwikkeld. Rezone ontwikkelt projecten op het snijvlak van architectuur en kunst en is onder andere initiatiefnemer van Minitopia. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met woningcorporatie Zayaz en toekomstige huurster Patricia Sips. Deze digitaal geproduceerde woning is een uniek project, ook omdat de woning door Patricia zelf is gebouwd en mede ontworpen.

Budget
Woningcorporatie Zayaz stelde vijf huurders in staat hun eigen woning te bouwen op Minitopia. De deelnemers kregen een bewonersbudget en konden kiezen voor een geheel eigen ontwerp of een zelfbouwpakket zoals het Wikihouse. Met het budget bouwt de huurder zelf de woning. De hoogte van de huurprijs is afhankelijk van hoeveel er van het bewonersbudget is gebruikt. Huurster Patricia bouwde voor een kleine 38.000 euro grotendeels haar eigen woning.

Meer berichten